Capgemini: ‘Voordelen AR en VR overtreffen verwachtingen’

Het gros van de bedrijven (82%) dat gebruikmaakt van augmented reality (AR) en virtual reality (VR) is meer dan te spreken over de voordelen ervan voor hun bedrijfsvoering. Dit blijkt uit het rapport ‘Augmented and Virtual Reality in Operations: A guide for investment’ van het Capgemini Research Institute.

Bijna de helft (46%) van de bedrijven denkt zelfs dat AR en VR binnen drie jaar de standaard wordt. Een tekort aan interne expertise en onvoldoende back-end structuren vormen echter de grootste struikelblokken voor groei.

Voor het onderzoek ondervroeg Capgemini 709 personen met veel kennis van de AR- en VR-initiatieven binnen de organisatie waar zij werken. Uit het rapport blijkt dat de helft van de bedrijven die nog geen gebruikmaken voor AR en VR, van plan zijn om de mogelijkheden de komende drie jaar te onderzoeken.

AR vergroot productiviteit

Hoewel AR lastiger is om te implementeren, zijn bedrijven over het algemeen positiever over AR dan over VR. Zo levert AR voordelen voor de productiviteit dankzij gestroomlijnde workflows. VR verbetert de effiency en vergroot de veiligheid. Bovendien helpt het om complexe taken te beheren, wat weer de productiviteit bevordert. Minstens drie op de vier organisaties die AR en/of VR op grote schaal toepassen, beamen een operationele winst van tien procent.

Reparatie, onderhoud, ontwerp en montage

Ongeveer een derde van de bedrijven die AR of VR gebruiken, doen dit voor reparatie- en onderhoudswerkzaamheden. Denk aan het raadplegen van digitale referentiematerialen (31%), het zoeken naar een expert op afstand (30%), het digitaal bekijken van componenten die fysiek niet zichtbaar zijn (30%) en het stap voor stap instrueren op werkstations (29%).

Daarnaast gebruiken bedrijven AR/VR ook bij ontwerp en montage, bijvoorbeeld om digitale instructies te bekijken (28%), om productprestaties in extreme omstandigheden te simuleren (27%), infrastructuren vanuit verschillende hoeken te visualiseren (27%) en een laag van designcomponenten over bestaande modules (26%) te leggen.

AR en VR bij marketing

“In Nederland beginnen veel bedrijven met de inzet van AR/VR bij marketing. Ze zien daar de toegevoegde waarde en gaan verder experimenteren”, aldus Christiaan Tick, expert AR/VR bij Capgemini Nederland. “Ik denk dat de werkplek enorm gaat veranderen. Robots nemen het werk achter de desktop over, zodat werknemers weer in beweging kunnen komen. Daarnaast zorgt AR ervoor dat je de juiste informatie krijgt waar en wanneer je het nodig hebt, terwijl je je handen vrij houdt. Technieken als voice control en voice recognition dragen daar ook aan bij.”

Europa experimenteert met AR en VR

China en de Verenigde Staten lopen voorop in de implementatie van AR/VR. Meer dan 50 procent van de bedrijven in deze landen heeft deze technologieën geïmplementeerd. In Europa is meer dan 50 procent van de bedrijven aan het experimenteren met AR en VR.

“De technologie van AR en VR is in korte tijd al ver ontwikkeld en dit zal alleen maar blijven groeien. Gezien de hevige concurrentie van investeerders uit de VS en China, moeten ondernemingen hun investeringen stroomlijnen om te profiteren van het groeipotentieel op lange termijn”, aldus Lanny Cohen, Chief Innovation Officer bij Capgemini. “Om zoveel mogelijk bedrijfswaarde uit AR en VR te halen, hebben bedrijven een gecentraliseerd beleid nodig en proof of concepts die zijn afgestemd op de bedrijfsstrategie. Ook moeten zij in staat zijn om innovatie en het personeelsbeleid te stimuleren.”

Download Capgemini onderzoek

Het rapport van Capgemini biedt vier strategieën om AR/VR-initiatieven uit te breiden. Klik hier voor het volledige onderzoek.

 

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.