‘Beveiliging belangrijkste struikelblok Digitale Transformatie’

Volgens 85 procent van de CIO’s is beveiliging het belangrijkste struikelblok voor Digitale Transformatie. Dat blijkt uit onderzoek van Fortinet.

De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het rapport ‘2018 Security Implications of Digital Transformation Survey’. Dit onderzoek biedt inzicht in de status van IT-beveiliging bij wereldwijde organisaties. De onderzoeksresultaten zijn gebaseerd op vraaggesprekken met ruim 300 Chief Information Security Officers (CISO’s) en Chief Security Officers (CSO’s) die werkzaam zijn bij organisaties met meer dan 2.500 werknemers.

Digitale Transformatie belangrijkste IT-trend

Volgens het onderzoek is de meerderheid van alle organisaties al van start gegaan met hun digitale transformatieproces. 67% van de respondenten zegt dat ze hier al meer dan een jaar geleden mee zijn begonnen. 95% zegt in ieder geval bezig te zijn met het testen van een oplossing voor digitale transformatie. Er is een goede reden voor deze snelle groei op het gebied van digitale transformatie. Volgens 85 procent van alle CISO’s en CSO’s is dit van grote invloed op hun bedrijfsvoering. Het IoT en kunstmatige intelligentie/machine learning zijn aspecten van digitale transformatie die het snelst in opkomst zijn.

Beveiligingsproblemen als gevolg van digitale transformatie

Hoewel alom wordt erkend dat digitale transformatie voor een fundamentele verandering kan zorgen van de manier waarop organisaties te werk gaan en krachtige toegevoegde waarde te bieden heeft, kan dit proces ook de kans op cyberaanvallen vergroten. De wildgroei aan endpoints, de steeds sterker vertakte netwerken en de exponentiële groei van datavolumes en het netwerkverkeer vormen stuk voor stuk punten van zorg voor beveiligingsteams en IT-afdelingen. Zo noemt 85 procent van alle CISO’s en CSO’s de beveiliging als het belangrijkste struikelblok voor digitale transformatie.

Belangrijke onderzoeksbevindingen zijn onder meer:

•              De gemiddelde respondent schat dat een kwart van hun netwerkinfrastructuur onvoldoende tegen cyberbedreigingen is beschermd. Dit is te wijten aan diverse factoren: de groei van het aanvalsoppervlak als gevolg van digitale transformatie, het toenemende aantal complexe bedreigingen en een tekort aan personeel met de juiste beveiligingsexpertise.

•              De gemiddelde organisatie kreeg in de afgelopen 24 maanden te maken met 20 beveiligingsincidenten. Vier daarvan resulteerden in storingen, gegevensverlies of compliance-problemen.

•              Twee bedreigingen vormen met name een punt van zorg voor CISO’s en CSO’s. Dit zijn de opkomst van polymorfe aanvallen (85%) (cyberbedreigingen die voortdurend van vorm veranderen om detectie te voorkomen) en kwetsbaarheden als gevolg van DevOps-processen (81%).

Onderzoeksmethodiek

Voor het ‘2018 Security implications of Digital Transformation Survey’ werden 300 besluitvormers op beveiligingsgebied ondervraagd die actief waren bij organisaties in Australië, Azië, Europa en Noord-Amerika. Alle deelnemers waren als CISO of CSO verantwoordelijk voor de beveiliging bij een organisatie met meer dan 2.500 werknemers. Deze organisaties waren actief in diverse sectoren, zoals het onderwijs, de overheid, financiële dienstverlening, gezondheidszorg en energiewereld.

 

 

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.