Datawandelingen om de slimme stad te ontdekken

De Smart City is een mooi ideaal: een leefbaardere, slimmere, milieuvriendelijkere stad maken om het welzijn van bewoners te vergroten. Burgers zijn echter nog te weinig betrokken bij de ontwikkeling van de slimme stad en hebben slecht zicht op de implicaties voor hun privacy en veiligheid. Hiervoor is de datawandeling in het leven geroepen.

Aanstaande zaterdag en zondag zijn er tijdens het Weekend van de Wetenschap datawandelingen in Almere, Amsterdam, Den Haag en Hilversum Mediapark. De datawandeling is bedacht door Alison Powell, verbonden aan de London School of Economics. Het doel: burgers betrekken bij de Smart City en bewust maken wat er aan data van bewoners wordt geregistreerd en wat daarmee gebeurt. In het FD zegt Luuk Schokker, datagids en manager van het Leiden-Delft-Erasmus Centre for Big Open and Linked Data Cities hierover: “De data die burgers afstaan, moeten leiden tot een betere collectieve dienst. Maar kan ook op gespannen voet staan met je privacy. Daar willen we mensen over laten nadenken.”

Het FD liep de route van de datawandeling van Rotterdam, waar op dit moment zo'n 300 smart city-projecten lopen, en schreef daar een verslag over.

Reactie BTG
Petra Claessen, Managing Director & New Business bij BTG: “Smart Cities is één van de strategische thema’s binnen BTG in 2018. Om die reden is de BTG Expertgroep Smart Cities onlangs ook de samenwerking aangegaan met het Verenigde Naties-programma ‘United Smart Cities’. De datawandeling is een belangrijk initiatief. De bewoner van de stad dient betrokken te worden bij de ontwikkeling van de slimme stad om het volledige potentieel van nieuwe technologie in Smart Cities te kunnen benutten.”

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.