Praktijkcase: IoT op Düsseldorf Airport

Düsseldorf Airport is een van de belangrijkste Duitse hubs in het internationale vliegverkeer. In de toekomst spelen slimme IoT-oplossingen een grote rol in het succesvol en veilig verwerken van meer dan 24 miljoen passagiers per jaar. Een praktijkcase.

In feite vormen betrouwbare verkeerswegen en infrastructuurbouw het fundament van deze processen. De luchthaven heeft de handen ineengeslagen met Deutsche Telekom/T-Systems en zijn partner BS2 Sicherheitssysteme om een digitaal monitoringsysteem te ontwikkelen voor bruggen, tunnels, gebouwen en andere betonnen infrastructuurobjecten.

Brug zendt uit via IoT

De toegangsweg tot het brandstofdepot van de luchthaven is van vitaal belang voor een vlot verloop van het vliegverkeer. Een brug vormt de enige toegangsweg tot het depot. Meer dan 120 tankwagens, die elk meer dan 30.000 liter kerosine vervoeren, rijden er dagelijks overheen tussen de startbaan en de brandstoftanks. Deze zware belasting zorgt op de lange termijn voor materiaalmoeheid. Binnenkort signaleren sensoren en het Internet of Things dreigende schade om zo bottlenecks in de toevoer van kerosine aan de vliegtuigen te voorkomen. 50 sensoren in het wegdek en de brugbedekking meten dan de temperatuur, vochtigheid en corrosie. Deze sensordata helpen om kritieke situaties of onherstelbare schade aan de betonstructuren vast te stellen. Dit voorkomt ingrijpende renovaties. De data-overdracht gebeurt vrijwel real-time via Narrowband-IoT, het innovatieve en snelle sensornetwerk van Deutsche Telekom.

Slimme transportinfrastructuur

“In de oude situatie moesten we materiaalmonsters nemen om informatie te krijgen over de staat van een gebouw, een complexe methode die meestal ook schade veroorzaakt”, zegt Michael Hohenecker, Head of Data Management and Building Inspection bij de afdeling Real Estate Management van Düsseldorf Airport. “Bij het centrale brandstofdepot zitten we met een bottleneck. Deze digitale oplossing beschermt ons tegen onverwachtse schade aan de toegangsweg en dus tegen de verstoring van het gebruik van de brandstoftanks die daarvan het gevolg is.”

Andere wegen rond Düsseldorf Airport zullen ook stapsgewijs worden uitgerust met sensoren. De sensoren gaan tot 70 jaar mee. Ze zijn snel en gemakkelijk te installeren in nieuwe objecten of in te passen in bestaande betonconstructies.

“Düsseldorf Airport is een pionier in Duitsland bij de toepassing van IoT-technologie voor zijn wegeninfrastructuur”, zegt Ingo Hofacker, verantwoordelijk voor de IoT-activiteiten van T-Systems. “Het op netwerken aansluiten van vervoersinfrastructuur wordt steeds belangrijker. Ons nieuwe machine- en sensornetwerk biedt een ideale basis voor gegevensoverdracht.”

Een andere plek waar sensoren van BS2 Sicherheitssysteme worden ingezet, is het verkeersknooppunt Keulen-Oost. BASt, de Duitse dienst voor het wegverkeer, is de sensoren aan het testen op zijn Keulse testterreinen, samen met apparatuur en het machine- en sensornetwerk van Deutsche Telekom. BS2 Sicherheitssysteme komt voort uit ‘hubraum’, een startup-organisatie binnen Deutsche Telekom.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.