Krimpen eerste Nederlandse gemeente in United Smart Cities

Als eerste Nederlandse gemeente is Krimpen aan den IJssel onderdeel geworden van United Smart Cities, een wereldwijd programma van de Europese Economische Commissie van de Verenigde Naties (Unece) en de Organisatie voor Internationale Economische Betrekkingen (OiER). De strategische tafel Smart Cities van BTG, vorige week in het gemeentehuis van Krimpen aan den IJssel, vormde hiervoor de aftrap.

United Smart Cities is een platform dat het gebruik van ICT bij steden wil stimuleren om met de inzet van technologie de transitie te maken naar slimme en duurzame steden. Branchevereniging BTG is aanjager van het programma in Nederland en in gesprek met het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, met de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) en VNG over de wijze waarop Nederlandse gemeenten en bedrijven worden betrokken bij dit programma. Het platform, opgericht in 2016, focust onder meer op applicaties voor ‘city science’ en de toepassing van IoT, AI, cognitive computing, dataprocessing en blockchain in steden. Naast de gemeente Krimpen aan den IJssel is BTG in gesprek over het programma met de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven, ’s-Hertogenbosch en Den Haag.

In Computable spreekt burgemeester Vroom van Krimpen over het aansluiten van zijn gemeente bij het programma: “Ongeveer een jaar geleden ben ik benaderd door het Join Smart Cities project. Dat is een project waarmee inwoners, ondernemers en overheden met elkaar verbonden worden. Het doel van de Verenigde Naties, die dit project geïnitieerd hebben, is om uiteindelijk de hele wereld met elkaar in verbinding te brengen. Startend op microniveau van de straat naar de buurt, de wijk, het dorp, de gemeente, de provincie, het land, Europa en uiteindelijk de wereld. Dit past volledig in de dienstverleningsvisie van de gemeente Krimpen aan den IJssel. Via dit project, waarmee we komend jaar gaan beginnen, zijn we benaderd door USC. En omdat wij al een eind op streek waren, hebben we nu de Nederlandse primeur.”

Wat voor data wordt vanuit Krimpen gedeeld en onderzocht?
“We gaan als eerste Nederlandse gemeente een soort audit doormaken op honderden kpi’s. Hoeveel mensen hebben toegang tot snel internet? Hoeveel mensen hebben toegang tot openbaar vervoer? Hoeveel mensen hebben schoon drinkwater? Noem maar op. Het zijn indicatoren die voor de hele wereld worden onderzocht, dus ook in plaatsen als Nairobi en Tokio.”

In hoeverre moet er bij het delen van de data met de VN rekening worden gehouden met de GDPR?
“De GDPR is niet van toepassing, omdat het om algemene gemeenschapscijfers gaat. Vrijwel allemaal staan ze al op een platform gepubliceerd, maar nog nergens ter wereld in één index. Het CBS heeft een groot deel van deze data, maar ook op sites als Waarstaatjegemeente.nl.”

Bron: Computable.nl

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.