Kamervragen gesteld over blacklisting

BTG en PortingXS hebben onlangs het Platform Mobiel Misbruik opgericht om consumenten te beschermen tegen diefstal van mobieltjes. Tijdens een publiek debat voor de begroting van Economische Zaken en Klimaat eerder deze week is aan staatssecretaris Mona Keijzer gevraagd om het onderwerp op de politieke agenda te zetten. Wanneer en op welke manier dit gebeurt, wordt vandaag bekendgemaakt.

Het Platform Mobiel Misbruik maakt zich hard voor een centraal registratiesysteem van mobiele telefoons en het blokkeren ervan in het geval van misbruik, fraude of andere criminele activiteiten, ook wel ‘blacklisting’ genoemd. Volgens het platform is er weliswaar veel aandacht voor de kwaliteit en veiligheid van de netwerken, maar niet voor de toestellen die hierop actief zijn. In Nederland ligt de verantwoordelijkheid voor het blokkeren van de mobiele telefoon nu nog bij de consumenten, waarbij de nadruk ligt op het gevaar van verlies aan gevoelige data die is opgeslagen op de toestellen.

Consument te weinig beschermd

“Op het gebied van mobiele telefonie wordt de Nederlandse consument te weinig beschermd”, zegt Marjanne Louwsma, sales manager bij PortingXS. “Het stelen van en handelen in mobiele telefoons loont nog steeds. Creditboys hebben vrij spel, de grenzen staan wijd open voor de import van gestolen telefoons en de handel in gestolen telefoons wordt nauwelijks opgespoord of structureel bestreden. Doordat de vraag naar mobiele telefoons stijgt en door de verscherpte BKR-registraties bij aanschaf van een mobiele abonnement in combinatie met een toestel, is de stap naar goedkopere (potentieel frauduleuze) alternatieven snel gemaakt.”

Een centrale oplossing in de vorm van blacklisting beschermt de consument en verplaatst de verantwoordelijkheid naar de lokale autoriteiten. Om dit vorm te geven moeten partijen zoals Telecom-operators (MNO’s en MVNO’s), Nationale Politie, Belastingdienst, douane, kredietverstrekkers en tweedehands-handelaren en platforms (Markplaats, Ebay etc.) samenwerken. Leidend hierin is het IMEI-nummer, een uniek serienummer voor mobiele telefoons. Elk IMEI-nummer krijgt een status mee waar - afhankelijk van de situatie - wijzigingen en gevolgen aan kunnen worden gekoppeld.

Stel, een telefoon wordt gestolen en de eigenaar doet aangifte bij de politie, dan krijgt het toestel door deze aangifte de status ‘gestolen’. Als gevolg van blacklisting wordt het toestel vervolgens door alle Telecom-operators automatisch op alle netwerken geblokkeerd. Het gevolg is dat het op termijn niet meer interessant is om toestellen te stelen en te verhandelen.

Adviserende rol

PortingXS heeft de afgelopen vijftien jaar lokale wet- en regelgevers en Telecom-toezichthouders als onafhankelijke partij geadviseerd in het samenstellen en ontwerpen van centrale blokkeeroplossingen. Ook binnen het Platform Mobiel Misbruik zal PortingXS deze rol vervullen en de centrale oplossing faciliteren.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.