Utrecht wordt snelste stad van Nederland

Utrecht krijgt in 2020 als eerste stad in Nederland toegang tot het nieuwe vaste supersnelle Gigabit-netwerk van VodafoneZiggo. Dat onthulde CEO Jeroen Hoencamp tijdens de opening van het nieuwe centrale kantoor, naast Utrecht Centraal. Het netwerk in Utrecht bereikt straks internetsnelheden van 5 Gigabit per seconde voor downloaden en 1 Gigabit per seconde voor uploaden. Waar er nu snelheden beschikbaar zijn van tussen de 150 en 200 Megabit.

VodafoneZiggo zal vanaf 2020 de inwoners van Utrecht toegang tot het vaste Gigabit-netwerk gaan aanbieden. Via de bestaande kabelnetwerk krijgen zij de technologie van Docsis 3.1, de naam voor de techniek die veel meer netwerkcapaciteit kan bieden dan de huidige standaard. Uiteindelijk kunnen de internetsnelheden hierdoor oplopen tot 5 Gigabit per seconde voor downloaden en 1 Gbit/s voor uploaden. Hierdoor is de verbinding is nóg stabieler en veiliger. Daarnaast is de latency, de tijd die het netwerk nodig heeft om te reageren wanneer data wordt opgevraagd, korter.

Ook het bedrijfsleven, overheidsinstellingen en zorginstellingen ervaren hierdoor grote voordelen. Zo kan met de stabiliteit van het netwerk het voor artsen mogelijk worden gemaakt via virtual reality, consulten in te plannen met patiënten die ziek thuiszitten.

Internetgebruik onder huishoudens, bedrijven en consumenten blijft de komende jaren explosief groeien. Jaarlijks stijgt het gebruik met ongeveer 40 tot 50%. Dit vergt extra netwerkcapaciteit. Dit is wat het Gigabit-netwerk mogelijk maakt. Jeroen Hoencamp legt uit: "VodafoneZiggo wil vanaf 2020 een 'netwerk van de toekomst' aanbieden, waarbij mobiele en vaste verbindingen dichter op elkaar aansluiten. Films, video's, muziek en foto's kun je straks downloaden, uploaden en streamen in recordtempo; gemiddeld tot wel vijf keer sneller dan nu. Dat biedt ongekende nieuwe mogelijkheden. We beginnen met Gigabit in Utrecht en de rest van Nederland volgt.”

Jan van Zanen, burgemeester van Utrecht, vult aan: "Met de komst van VodafoneZiggo en de aanleg van dit netwerk van de toekomst kunnen wij de innovatie van onze digitale infrastructuur verder tot bloei laten komen. Door samen te werken ontstaan nieuwe kansen. Wij zetten de technologie in om maatschappelijke vraagstukken op te lossen. En natuurlijk zijn wij zeer verheugd dat zo'n prominent bedrijf ervoor kiest haar centrale kantoor in onze prachtige stad te vestigen."

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.