Rapport TNO over stand van zaken draadloze technologie

De najaarseditie Draadloze Technologie 2018 is uit. Hierin wordt ingezoomd op toepassingen van communicatietechnologie binnen intelligente systemen voor transport en mobiliteit (ITS o.a. connected car), drones en maritiem civiele systemen. Verder in deze editie een status-update  rond 5G.

Met de Monitor Draadloze Technologie biedt TNO een degelijk, actueel en toegankelijk overzicht van de stand van zaken ten aanzien van de ontwikkeling en inzet van draadloze technologie. De Monitor bedient verschillende doelgroepen bij overheid en bedrijfsleven in Nederland. De Monitor is bedoeld voor lezers met een algemene achtergrond in de telecommunicatie. In principe worden vanuit een nationaal perspectief wereldwijde ontwikkelingen gevolgd.

In de Monitor wordt een overzicht gegeven van ontwikkelingen in het draadloos speelveld. In de voorjaarseditie belichtte TNO vooral een aantal draadloze technologieën vanuit voornamelijk technisch-inhoudelijk perspectief. In deze najaarseditie is ingezoomd op toepassingen van communicatietechnologie binnen intelligente systemen voor transport en mobiliteit (ITS o.a. connected car), drones en maritiem civiele systemen. Verder is in deze editie een update gegeven van de status van 5G, aangezien in juni 2018 met het verschijnen van de eerste 5G-release (3GPP Release 15) een concrete mijlpaal is bereikt in de standaardisatie van 5G.

 

Op het gebied van draadloze technologie speelt een diversiteit aan ontwikkelingen. Het mobiele dataverkeer groeit jaar na jaar explosief als gevolg van een toenemend gebruik van smartphones. Om in deze groei te kunnen voorzien wordt door mobiele providers fors geïnvesteerd in de uitrol en verbetering van het 4G (LTE) netwerk en zal medio dit jaar als belangrijke mijlpaal voor de toekomstige netwerktechnologie de eerste 5G-standaard gerealiseerd zijn. Daarnaast bieden Wi-Fi en andere draadloze technologieën laagdrempelig draadloze toegang over kortere afstanden aan. De toepassingsmogelijkheden van met name Wi-Fi als drager van een grotere diversiteit aan diensten neemt hierbij gestaag toe. Tegelijk belast het groeiend mobiel dataverkeer in toenemende mate het radiospectrum. Hierdoor dreigt een navenant groeiend passingsprobleem te ontstaan.

Download hier het volledige rapport

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.