Telcos willen uitbreiden in financiële dienstverlening

Telcos zoeken alternatieve benaderingen om de verzadigde mobiele financiële dienstensector in Europa te betreden, aldus onderzoeksbureau GlobalData. Mobiele financiële diensten (MFS) in Europa zijn de afgelopen vijf jaar snel gegroeid, vanwege de toename van mobiele applicaties en de relatief hoge smartphone-penetratie, volgens GlobalData, een toonaangevend data- en analysebedrijf. Europese banken, retailers en technologiebedrijven hebben de MFS-groei in Europa gedomineerd; telco's komen echter langzaam op de markt.

Volgens GlobalData's nieuwste rapport: 'Mobiele marktkansen voor financiële diensten voor telco's in Europa', kunnen telco's het een uitdaging vinden om de Europese markt te betreden, met name in landen met een hoog inkomen, vanwege een grotere voorkeur voor traditionele contante en kaartbetalingsfaciliteiten. Telecomoperators hebben ook te maken met hevige concurrentie op de markt met technische bedrijven (Google Pay) en fabrikanten van mobiele apparaten (Samsung Pay en Apple Pay) die hun eigen MFS-oplossingen aanbieden.

Ondanks deze uitdagingen onderzoeken Europese telco’s nieuwe kansen en breiden ze hun MFS-portefeuille uit met diensten zoals sparen, krediet, verzekering en internationale overboekingen, in samenwerking met lokale financiële instellingen. Telekom Roemenië bijvoorbeeld werkte samen met Alior Bank om spaar- en betaalrekeningen, debetkaarten en microfinancieringsdiensten aan te bieden, zoals persoonlijke leningen en rekening-courantfaciliteiten.

Jonathan Bachrach, Senior Technology Analyst bij GlobalData, licht toe: "Vroeger waren Europese banken, retailers en technologiebedrijven in de voorhoede van MFS, waarbij telco's het MFS-segment betraden door m-wallet-diensten aan te bieden als middel om nieuwe inkomsten te genereren, afgezien van traditionele telecomdiensten.

"In de afgelopen twee jaar hebben Europese telco's zich ook uitgebreid tot mobiel bankieren via white-labels / banking-as-a-service, partnerschappen of zelfs hun eigen bankinstellingen, zoals Orange (in haar hele footprint) en Russische telco's MTS en Beeline. "

Belangrijke drijfveren voor telecom om marktkansen te benutten, zijn onder meer een hoge mate van mobiele diensten en penetratie van smartphones. Een voorkeur voor OTT-gebaseerde mobiele betaaloplossingen zoals Apple Pay en een bevolking die de voorkeur geeft aan traditionele contant- en kaarttransacties remt het vermogen van telco's om MFS-groei aan te boren.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.