TrendsVerwachting 2019: Het jaar van het Digitale Doolhof

2019 wordt  het jaar van het Digitale Doolhof. Steeds meer mensen worden overmand door de digitale verplichtingen van het bedrijfsleven en de overheid. Ze raken hierdoor de controle over hun eigen leven min of meer kwijt, terwijl instanties juist steeds meer over hen weten, zo stellen techwatchers Lieke en Richard Lamb in hun nieuwste Trendsverwachting voor 2019 (Trends2019.nl). Lieke Lamb is samen met Danny Frietman host tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst van de BTG op 23 januari.

 

Aanmelden en meer info over de Nieuwjaarsbijeenkomst vind je hier

De toenemende kennis van overheden en bedrijfsleven komt onder andere door zaken als  kentekenregistratie; cameratoezicht; social media netwerken etc. Door het steeds vaker wegvallen van een papieren alternatief bij overheden en bedrijfsleven ontstaat er bij mensen die minder digitaalvaardig zijn 'Digital Exclusion'. Men is op zoek naar de GGG-balans: Gemak; Gebruiksvriendelijkheid en Gegevensbescherming (privacy).

In 2019 wordt het nog extremer: banken zijn dan verplicht om onze betaalgegevens beschikbaar te stellen aan andere organisaties (zonder bankvergunning) zodra een klant daar toestemming voor geeft. Daardoor kan het (betaal)gedrag een consument heel nauwkeurig gevolgd worden. Dit is op Europees niveau afgedwongen door de inwerkingtreding van de Europese Payment Service Directive PSD2.

15e editie jaarlijkse TrendsVerwachting

Sinds 2004 publiceren Lieke en Richard Lamb jaarlijks de TrendsVerwachting. Eerder voorspelden zij met succes de financiële crisis van 2008; het Jarenlange Economische Zaagtandherstel tot 2020+; de komst van Tablets en de uitfasering van het gasnet etc. Wat verwachten zij in deze 15e editie van de TrendsVerwachting?

            10 Trends voor 2019

                   1 Digitale Doolhof: TransPrivacy & Data Divers

                   2 Economisch Drijfzand (macro)

                   3 Vrij besteedbaar inkomen daalt in 2019 (micro)

                   4 Verrassende Verkiezingen

                   5 Streamingdiensten: War on Eyeballs

                   6 Gebrek aan Technisch Vakmanschap

                   7 Dilemma van Duurzaamheid

                   8 Endless Energy

                   9 Google = God: Artificial Attention

                   10 Hersenen worden gekoppeld aan computers

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.