Vraagtekens bij meebieden Chinese bedrijven op 5G-veiling

Staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer (CDA) wil  onderzoek laten doen naar het toelaten van Chinese telecombedrijven op het Nederlandse mobiele netwerk. Dat stelde ze in televisieprogramma WNL op Zondag.

Volgens Keijzer moet Nederland „niet naïef” zijn. Binnenkort vindt de veiling plaats voor snelle 5G-frequenties voor internet. De verwachting is dat Chinese bedrijven daarop gaan meebieden. Keijzer wil nu onderzoeken of het risico bestaat dat de Chinese geheime dienst via Chinese telecomaanbieders kan spioneren in westerse landen.

Eerder al maakte dagblad Trouw de zorgen van het kabinet  over bijvoorbeeld het Chinese techbedrijf Huawei bekend. De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Nieuw Zeeland sluiten Huawei uit van hun netwerk. Daar bestaat de angst dat de Chinese geheime dienst via de achterdeur kan spioneren in Westerse landen.

Internationale druk

Eind vorig jaar besloot British Telecom ook geen Huawei-materiaal te gebruiken voor de belangrijkste delen van zijn nieuwe mobiele internet. In dat geval kunnen de Britten bijvoorbeeld kiezen voor Europese aanbieders als Nokia (Finland) en Ericsson (Zweden). DDit voorjaar opent de Duitse regering de veiling van 5G-frequenties, en volgens de krant Handelsblatt wil zij de criteria zo formuleren dat Huawei van deelname is uitgesloten. De afgelopen weken zeiden ministers uit Polen en Noorwegen dat zij ook verboden overwegen, terwijl in Frankrijk het bedrijf Orange al heeft beloofd een 5G-netwerk zonder Huawei aan te leggen.

Eerder waarschuwde de AIVD ook in Nederland voor Chinese bedrijfsspionage. 'We kijken wat er precies aan de hand is', aldus de staatssecretaris. 'Wij doen het hier in Nederland op onze manier, we zijn zorgvuldig en bekijken wat we kunnen doen om te voorkomen dat er problemen komen.’Van een ban van Chinese bedrijven is in Nederland voorlopig geen sprake, zegt Keijzer. 'Ik vind dat je hier genuanceerd mee moet omgaan. Er zijn heel veel Chinese investeringen in Nederland die wel gewoon goed zijn.'

Andere krachten die meespelen

Het ministerie van economische zaken veilt in het najaar de frequenties. Bij het opstellen van de criteria speelt ook de China-strategie mee die het kabinet voor de zomer presenteert, aldus een woordvoerder. Die strategie kijkt bijvoorbeeld hoe Nederland gevoelige technologie kan beschermen tegen Chinese staatsbedrijven.

Volgens Tim Sweijs doet Den Haag er wel verstandig aan om Huawei restricties op te leggen. Bij het Haags Centrum voor Strategische Studies adviseert hij de overheid over de gevolgen van internationale veiligheids-trend voor Nederland. “5G is een nutsvoorziening waarvan we weten dat die vitaal wordt om in de toekomst apparaten met elkaar te laten communiceren. Het lijkt me niet prudent om de implementatie zomaar over te laten aan een speler die je niet vertrouwt.” Huawei is op dit moment niet geschikt om de ruggegraat van het Nederlandse 5G te organiseren, zo concludeert Sweijs.

Maar de problemen met Huawei draaien volgens Sweijs niet alleen om de vraag of de Chinese overheid nu wel of niet via het bedrijf kan spioneren. “De internationale verhoudingen polariseren, en daarbij proberen landen de dominante wereldspeler in 5G te worden. China wil uitblinken, en de VS komen met een tegenreactie. Voor onze veiligheid zijn we afhankelijk van bondgenoten. Dus als naast de VS en Groot-Brittannië ook Frankrijk en Duitsland stappen zetten, lijkt het me logisch dat Nederland zich bij hen aansluit", aldus Sweijs in Trouw.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.