Slechts helft van organisaties heeft inzicht in datalekken eigen IoT-devices

Slechts de helft van de organisaties (48%) kan detecteren of er een inbreuk is geweest op hun IoT-devices. Dat is opmerkelijk omdat ten opzichte van 2017 er wel een groter deel van het IT-budget is gespendeerd aan security (van 11% naar 13%).

De stijging in het budget kan worden toegewezen aan de overtuiging van organisaties dat beveiliging een belangrijke overweging is voor consumenten (90%). Daarnaast blijkt uit onderzoek ‘State of IoT’ uitgevoerd in opdracht van Gemalto, wereldleider op het gebied van digitale beveiliging, dat 14 procent van de organisaties digitale veiligheid als hun ethische verantwoordelijkheid ziet.

Voorspelt wordt dat er in 2023 20 miljard IoT-devices op de markt zijn. Dit toont aan dat het van belang is dat organisaties snel zorgen dat hun IoT-datalekdetectie optimaal is. Hier ligt volgens IT-en zakelijke beslissers een taak voor de overheid.

Ondanks het feit dat veel overheden al voorschriften voor IoT-beveiliging hebben ingevoerd of aangekondigd, zijn de meeste organisaties (95%) van mening dat er uniforme voorschriften moeten komen. Bijna tachtig procent wil meer richtlijnen voor IoT-beveiliging en bijna zestig procent vraagt om opheldering over wie verantwoordelijk is voor de bescherming van IoT-devices.

“Gezien de toename van het aantal IoT-devices is het zorgwekkend dat veel organisaties nog steeds niet kunnen detecteren of er een inbreuk is geweest. Zonder consistente regelgeving die de sector leidt, is het geen verrassing dat de dreiging – en daarmee de kwetsbaarheid van organisaties – toeneemt. Overheden moeten nu ingrijpen om te voorkomen dat de sector de controle verliest.” zegt Jason Hart, CTO data protection bij Gemalto.

De drie belangrijkste aandachtspunten volgens consumenten zijn: het gebrek aan privacy vanwege IoT-devices (54%), niet-geautoriseerde partijen zoals hackers die zichzelf toegang verschaffen tot de devices (51%) en gebrek aan controle over persoonsgegevens (50%). Consumenten zijn niet onder de indruk van de inspanningen van de IoT-leveranciers. 62 procent is van mening dat de beveiliging moet worden verbeterd. Slechts drie op de vijf (59%) organisaties die IoT gebruiken, versleutelt alle data.

Terwijl de industrie op regulering wacht, wordt er gezocht naar manieren om de problemen zelf aan te pakken. Blockchain is één van de mogelijke oplossingen. Een kwart van de organisaties is van mening dat blockchain-technologie een ideale oplossing is om IoT-devices te beveiligen. 91 procent maakt nog geen gebruik van Blockchain, maar wil deze technologie in de toekomst wel gaan inzetten. Naast Blockchain zijn er andere methoden die worden gebruikt om IoT-devices te beschermen tegen hackers. Zo versleutelt het merendeel (71%) gegevens en ook wachtwoordbeveiliging (66%) en two-factor authenticatie (38%) worden veelvuldig ingezet.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.