BTG in 2019: digital connectivity, to be continued!

 Eric Reij sprak in zijn welkomstwoord tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst niet enkel over alle ontwikkelingen binnen en rond de BTG, maar vooral over maatschappelijke aspecten die daarmee samenhangen. En waar de BTG een bijdrage aan levert. zoals 5G en de aankomende frequentieveiling, security, indoordekking, smart cities, compliancy rond software, smart society, infrastructuur. En nog veel meer...

 

Lees hieronder zijn volledige presentatie.

“BTG 2019 Digital Connectivity.”

“ Technologische veranderingen volgen elkaar razendsnel op. Dus een adequate aanpak is door ons allemaal vereist. Dit geldt zowel voor de private sector als ook voor de publieke sector. Organisaties en overheden die nu niet actie komen, hebben het nakijken en als zij niet oppassen verliezen zij hun bestaansrecht. De life-cycle van bedrijven wordt steeds korter. Om het tij te keren zullen we daarom samen aan de slag moeten gaan. Dit is waar ik het met jullie vandaag over wil hebben; deze boodschap willen wij als BTG geven. “

 Goedemiddag dames en heren, van harte welkom bij de BTG,  Nieuwjaarsbijeenkomst.

 In het zojuist getoonde filmpje hebben we jullie meegenomen in datgene wat we in 2018 hebben gerealiseerd. Kort en krachtig en met zichtbaar succes. Als Vereniging zijn we weer gegroeid. Samen met onze Leden zetten we steek-houdende bijeenkomsten neer.  Onze Service organisatie TGG, buigt zich momenteel over een heroriëntatie. Kennis en kunde worden geborgd in het BTG Kennisinstituut. Ontwikkelingen worden opgepakt bij onze Innovatie BV en de producten en diensten die daar uitkomen, worden door de TGG in de markt gezet. TGG gaat meer in de regiefunctie samen met onze Leden en onze Partners.         

 Sheet “Netwerken & keurmerken”, “Boeien & Binden” (zie bijlage) 

 Zoals gezegd, 2019 is net gestart en we willen graag samen met u in actie komen. Onder het motto: “BTG building bridges.”

 Enkele marktontwikkelingen in relatie tot  deze aandachtspunten wil ik graag nader toelichten:

 1. De cybersecurity.

De toenemende afhankelijkheid van ICT maakt de samenleving en de economie kwetsbaar. Een samenleving zonder internet is nog nauwelijks denkbaar. Om de samenleving en de economie niet te verstoren is digitale veiligheid van vitaal belang. De dreiging van beroepscriminelen en statelijke actoren neemt toe en gebruikte aanvallen zijn steeds geavanceerder en complexer. Neem als voorbeeld  de krantenkop: ”Zet Nederland de deur open voor Chinese bedrijfsspionage? Een reële dreiging volgens de inlichtingendienst AIVD, die ook Chinese pogingen tot bedrijfsspionage zelf vaststelde.

Of kijk maar eens wat het Deense transport bedrijf Maersk is overkomen in 2017,  er kon enkele weken niet gewerkt worden en Maersk heeft 170-255 miljoen aan schade opgelopen. Bij nadere analyse blijkt dat in de meeste gevallen dergelijke aanvallen altijd plaatsvinden op één specifiek platform en niet op alle platformen.

Ons advies is dan ook: door het verspreiden over verschillende platformen en software hiervoor geschikt te maken, maak je de organisatie zeer weerbaar tegen allerlei aanvallen. Mocht u toch getroffen worden door een cyber aanval dan kunt u cruciale bedrijfsfuncties uitvoeren op het niet getroffen platform. Het kost extra moeite en beheers inspanningen om meerdere platformen te ondersteunen, maar de extra kosten wegen naar onze schatting ruim op tegen het risico volledig uitgeschakeld te worden.

 1. Smart Society met de Smart Cities & de Smart Industries.

Gemeenten snuffelen voorzichtig aan Internet of Things projecten die de eigen processen optimaliseren.

We zien hier ontwikkelingen op het gebied van uitrol van grootschalige glasvezelnetwerken of het beheer van de  openbare verlichtingen en verkeersregelinstallaties voor een betere doorstroming, slimme parkeersystemen of realtime verkeersinfo, watermanagement of vuilnisbakken die een signaal afgeven dat ze geleegd moeten worden.

 Met ruim 180 leden in de grootzakelijke markt is BTG in staat om de verbinding te leggen tussen vraag en aanbod, kennis-sessies rondom Smart Cities & Smart Industries te organiseren en samen met ICT partners een cruciale rol vervullen in de totstandkoming.

 III. De infrastructuur

De BTG constateert een positieve ontwikkelingen in Nederland m.b.t. het uitrollen van GLASVEZEL Infrastructuur:

 • T-Mobile heeft de laatste maanden 30.000 adressen in Den Haag en 3000 zakelijke adressen voorzien van glasvezel.
 • Vodafone/Ziggo gaat het netwerk upgraden naar 1 Gigabit in Utrecht
 • KPN start versnelde uitrol van glasvezel voor 1 miljoen huishoudens.

Echter. Bedrijventerreinen blijven nog sterk achter. BTG roept op hier ook in te investeren!

 • Van de ca 8 miljoen adressen zijn er  nu 3 miljoen met glas aansluiting gerealiseerd, meer glas aansluitingen is altijd goed maar het duurt te lang en het is niet voor elk pand geschikt.

BTG stelt voor om een fixed wireless alternatief te creëren voor competitie met glas. Dit is een goed alternatief om de overige 5 miljoen adressen van snel internet te voorzien. En het lijkt ons een goed  idee dat de  overheid de fixed wireless uitrol verplichting & beschikbaarheid in de 5G veiling gaat afdwingen. We zien  genoeg goede voorbeelden buiten Nederland zoals in Finland, Oostenrijk en Frankrijk, met vele fixed wireless aanbiedingen. Een ander voorbeeld is in de USA waar T-Mobile concurreert met AT&T en Verizon.

 1. De indoordekking.

Gebruikers zijn tot wel 80 procent van hun tijd in gebouwen, thuis of op het werk, blijkt uit onderzoek. Operators sturen echter met name op outdoor dekking en niet op indoor. De Europese normen voor energiezuinige gebouwen hebben een ongewenst bijeffect. Betere warmte-isolatie houdt ook het mobiele signaal tegen.

Ik kan u melden dat wij als BTG de volgende maand de standaardisatie voor Indoordekking (passive Das) gereed hebben ter consultatie bij u allen. Ook hierin heeft BTG het voortouw genomen om samen met de MNO’s aan de slag te gaan en er komt een vervolg m.b.t. de actieve systemen.        

 

 1. De frequentie veiling.

Voor de bestaande 4G- en de nieuwe 5G-netwerken worden eind 2019 flink wat frequenties geveild. Het gaat deels om frequenties die nu nog niet worden gebruikt voor mobiel internet. De frequenties kunnen voor 20 jaar worden afgekocht, dat is relatief lang. 15 Jaar was tot nu toe gebruikelijk. Providers betalen de overheid geld voor het recht om mobiele frequenties voor een bepaalde tijd te gebruiken.

 • Mobiele Communicatie en met name kritische mobiele communicatie is cruciaal voor de BV Nederland. Door verdere digitalisering van de bedrijfsprocessen wordt mobiele communicatie steeds belangrijker. Nederland behoort nu tot de top in de wereld met 4G snelheid en dekking. Het vaste telefoonnetwerk wordt binnenkort praktisch niet meer gebruikt.
 • We zijn volledig afhankelijk van de mobiele netwerken. Bedrijven en organisaties stellen steeds hogere eisen aan de kwaliteit van mobiele communicatie. Maar de huidige praktijk wijst uit dat onze mobiele netwerken bij stroomstoring na 30 minuten tot 1 uur uitvallen. En als we ook nog  kijken naar de impact van de klimaatverandering: Er komen steeds meer zonnepanelen en windmolens, echter het stroomnetwerk is hierop niet berekend en wordt onbetrouwbaarder.
 • Bovendien door droogte en overstromingen neemt de kans op stroomuitval sterk toe. In extrema:  bij overstromingen staan de GSM masten in het water, dit betekent geen stroom, geen netwerk, geen business,  geen hulp.

 

 Statement BTG:

BTG verzoek onze MNO’s Partners, om ervoor te zorgen, dat ook de mobiele netwerken minimaal 3 dagen in de lucht kunnen blijven bij stroomuitval.

 BTG verzoekt ook de Overheid om dit op te nemen in de veilvoorwaarden bij de komende 5G frequentie veilingen. En overheid.  Waarom moeten de MNO’s zoveel geld betalen voor deze frequenties, waarom worden deze frequenties niet voor weinig geld of voor niets beschikbaar gesteld?

 Is het geen beter idee om de miljarden die hiermee zijn gemoeid, te steken in overlevingsmaatregelen om de mobiele infrastructuur operationeel te houden bij calamiteiten?

 Tenslotte wordt het satellietstation in het Friese Burum toch ook verplaatst naar het buitenland om de 3,5 GHZ-Frequentieband vrij te maken voor het supersnelle 5G-netwerk. Inleveren op onze nationale veiligheid of straks in een groot deel van Nederland geen 5G; beide zijn niet aan de orde!

 De BTG geef daarom graag het goede voorbeeld Elke bezoeker krijgt straks een powerbank waarmee ook uw mobiel  kan worden  opgeladen en zo kunt u bij stroom uitval enige uren digitaal aan de slag blijven

Tot slot:

Hoe ziet de toekomst er uit?

De rol van ICT/Telecom groeit nog steeds met de dag en is tegenwoordig een essentiële factor voor zakelijk succes geworden.

Ook in 2019 staat BTG als Vereniging, met de Innovatie BV en onze Service organisatie TGG voor u klaar, om samen met u allen te bouwen aan het succes.

“BTG building bridges”. Samen in de digitale connectiviteit. Proost!!

 We toasten op een enerverend jaar en een goede samenwerking.

Dank voor uw aandacht en graag tot ziens op onze BTG bijeenkomsten, zoals vandaag!

Eric Reij, Voorzitter BTG

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.