Inspirerende sprekers zetten de toon voor 2019

Met keynotes van Søren Abildgaard (CEO T-Mobile), Dick Berlijn (voormalig commandant der strijdkrachten, Eric Reij (voorzitter BTG) en een line-up aan andere interessante sprekers was de BTG Nieuwjaarsbijeenkomst ook inhoudelijk zeer geslaagd. Hierbij een verslag van de presentaties.

Na de nieuwjaarstoespraak van voorzitter Eric Rey , hield Danny Frietman  een kort interview met Saskia Bruines Wethouder Gemeente Den Haag. Alle aanwezigen werden hartelijk welkom geheten in Den Haag en zij benadrukte dat men voorop wil lopen met Smart Cities en IOT . Men wil voorop lopen met technologie zodat het voor bewoners een goed leefbare stad blijft, In Scheveningen heeft men het Living Lab gecreëerde om alles uit te testen en te demonstreren.

Vervolgens kwam de CEO van T Mobile Nederland Søren Abildgaard aan het woord.

Søren heeft de Deense nationaliteit en werkt al zijn hele leven in de telecom en mobiele industrie. Søren staat voor de opgave en uitdaging om van twee bedrijven (Tele2 en T-Mobile) een mooi bedrijf te maken en heeft er zichtbaar veel zin in.

Zijn boodschap was dat de ontwikkelingen van de afgelopen 20 jaar razendsnel doorgaan en dat we een hele spannende toekomst tegemoet gaan met de komst van 5G. Bij de fusie tussen T-Mobile en Tele2 heeft T-Mobile een aantal beloftes gedaan die Søren in de presentatie herhaalde. Onder andere het aansluiten van veel huizen en bedrijven op glasvezel,het uitrollen van 5G in 2020 en het voorlopig handhaven van het 25 euro unlimited abonnement van Tele2.

De uitrol van 5G gaat volgens zijn zeggen alleen al bij T-Mobile meer dan 1 Miljard euro aan investeringen vergen. Om de kosten te drukken, zei hij actief op zoek te zijn naar samenwerking met de andere operators om met name in de landelijke gebieden, waar weinig abonnees wonen, de antenne’s te delen . Het is een dringende wens van de overheid om in die gebieden het snelle 5G netwerk uit te rollen.

Vervolgens ging Søren in op de voordelen voor de consument en de bedrijven van het beschikbaar komen van 5G. Hij noemde hierin onder andere de veel lagere latency (reactietijd), waardoor bijvoorbeeld een operatie op afstand mogelijk wordt. en ook de hogere capaciteit en snelheid die gepaard gaan met 5G. Met name bij massale, publieke evenementen als voetbalwedstrijden biedt 5G veel meer capaciteit.

Verder kunnen met  5G wel 1 miljoen devices per vierkante kilometer worden aangesloten. Het gaat hierbij niet alleen om smartphones, maar ook om vele sensoren. Sensoren zoals in bijvoorbeeld afvalbakken die aangeven wanneer hij vol is, maar ook parkeersensoren die kunnen aangeven of een parkeerplaats bezet is of niet. Men noemt dit massive machine communications en die geven invulling aan het Smart Cities concept, wat ook door andere sprekers werd benadrukt. Een mooi voorbeeld noemde hij fietsen die uitgerust zijn met sensoren die luchtvervuiling meten op de plaats waar de fiets zich beweegt en meetwaarden via het (5G) netwerk doorgeven. Op basis van die gegevens kan de overheid maatregelen treffen om deze vervuiling tegen te gaan. Naast gemeenten kunnen dergelijke toepassingen ook voor bedrijven interessant zijn.

Het fenomeen “Network Slicing” biedt voor de grootzakelijke markt nieuwe perspectieven. Er kunnen speciaal voor bedrijven of doelgroepen virtuele netwerken gemaakt worden in 5G waardoor men een eigen privé netwerk heeft met eigen capaciteit en performance parameters. Dit kan interessant zijn voor overheden (OOV), maak ook voor speciale sectoren in de industrie en dienstverlening (Havenbedrijf, Schiphol, MVNO’s etc )

Ook het onderwerp zelfrijdende auto kwam aan bod. In 5G zitten diverse nieuwe communicatieprotocollen die het mogelijk maken de zelfrijdende auto te bedienen. Deze V2X protocollen maken het mogelijk dat auto’s met elkaar praten, dat auto’s met de voetgangers naast de weg communiceren, maar bieden ook mogelijkheden om dynamisch verkeers- informatie door te geven en auto’s te laten communiceren  met bijvoorbeeld een stoplicht. Hierdoor kan het wegverkeer veel efficiënter worden waardoor files kunnen worden bestreden en het verkeer beter gereguleerd kan worden.

Na het enthousiaste verhaal van Søren kwam Dabbert Doornbosch, plaatsvervangend CIO Gemeente Den Haag aan het woord.

Hij is nauw betrokken met alle digitale initiatieven van de gemeente Den Haag. Ook de stad Den Haag staat voor grote uitdagingen want met een voorziene groei van 100.000 inwoners in de komende 20 jaar op een kleine oppervlakte moet men wel letterlijk de hoogte in.  En alles wat men doet moet met oog voor duurzaamheid, iedereen moet mee kunnen doen en werken terwijl er sprake is van zeer veel verschillende culturen in de stad.  Den Haag profileert zich als stad van vrede en recht en dus moet alles ook veilig. Hoge gebouwen en het onderhoud ervan, parkeer voorzieningen, bereikbaarheid zijn allemaal thema’s die belangrijk zijn en mogelijk ingevuld kunnen worden met Smart Cities oplossingen. De voorbeelden die door de CEO T Mobile genoemd zijn zijn ook toepasbaar in Den Haag. Hoe creëert de stad de juiste mix om zijn doelen te bereiken?.  De gemeente is een sterk voorstander van het gebruik van bestaande (stads) infrastructuur als lantaarnpalen en reclameborden om 5G mogelijk te maken. Hierin zoekt men de samenwerking de de diverse operators, waarbij wel nadrukkelijk naar de gezondheidsrisico's van al die nieuwe technieken gekeken moet worden.  Ook deelauto’s en zelfrijdende auto’s ziet men als een van de oplossingen van het mobiliteitsvraagstuk.

 

Door Danny Frietman werd vervolgens een discussie geleid over  United Smart Cities en de  case van de gemeente Krimpen aan den IJssel. Martijn Vroom de  burgemeester gaf het belang aan van intelligente oplossingen voor steden.  Er is een set met kpi’s (Key Performance Indicators) ontwikkeld voor gemeenten waaraan  je kan zien hoe ver je bent met ontwikkeling smart city concept.  Elke gemeente heeft per definitie te weinig geld, dus je moet het slim doen en kennis delen met anderen. We gaan niet het wiel twee keer uitvinden is het principe.

Ook de Oostenrijker Olivier  Eik als , Secretaris-generaal van de OiER gaf het belang hiervan aan. Goede connectivity in een regio vergroot GDP (bruto nationaal product)  met 4%.  Het is voor vele zaken belangrijk, bijvoorbeeld het toepassen van  telemedicine , Als  de bevolking voor meer dan 50% uit ouderen bestaat is digitale connectivity heel belangrijk. Daarnaast benadrukte de burgemeester heel  stellig dat innovatie niet van de overheid komt , maar van bedrijven.

Verder belichtte ook Petra Claessen  Directeur BTG/TGG dat ook vanuit de vereniging hier de nodige initiatieven voor zijn en worden ontwikkeld. De TGG dient hierbij als service organisatie als er producten uit de diverse innovaties voortkomen.

 

Tot slot was er een inspirerend betoog over Cyber Security, the big picture door Dick Berlijn generaal b.d.en voormalig F16 piloot en commandant der Nederlandse strijdkrachten.

Hij benadrukte dat het in deze wereld vooral gaat om Vertrouwen. Vertrouwen in onze samenleving, vertrouwen in  getallen, media, politie, politiek ,  overheid,.. Als we elkaar niet meer vertrouwen gaat veel van onze verworvenheden te gronde . We moeten ons weerbaar maken, net zoals een schip bestand is tegen hoge golven en we in staat zijn geweest het autoverkeer in de loop van jaren steeds veiliger te maken moeten we ook naar het internet en de cyber dreigingen kijken. Een gezond mens is bestand tegen virussen en de auto’s en wegen zijn door allerlei maatregelen ook steeds veiliger geworden. Zo moeten we ook naar de hele cyber omgeving kijken. Bouw resilience  in je systeem, niet alle eieren in een mandje leggen . Dan voorkom je drama’s zoals bij MAERSK in Europoort wat meer dan 100 miljoen schade opliep bij de cyberaanval waardoor ze 2 weken met de containerterminal uit de lucht waren.

Het was een inspirerend betoog dat de aanwezigen tot nadenken stemde.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.