In Memoriam: Peter Anker 


       
Ons bereikte het zeer droevige nieuws dat Peter Anker, Senior Beleidsmedewerker bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, ons plotseling is ontvallen. Peter Anker heeft veel betekend voor BTG Vereniging en haar directe achterban, met name op het gebied van Frequentiebeleid en in de discussie over de komende frequentieveilingen. Peter stond veelvuldig bij BTG op het podium en ging de discussie met het bedrijfsleven en andere private ondernemeningen, professioneel aan. We verliezen een zeer groot deskundige en bovenal ook een hartelijke en zeer sympathieke persoonlijkheid. Op deze wijze wil BTG Vereniging haar dank en het respect uitspreken voor al hetgeen Peter Anker voor de Vereniging en haar achterban heeft gedaan. 

De eerste kennismaking vanuit BTG met Peter Anker was in 1998 en dit was in de voorfase van de veiling van de zogenaamde DCS1800 frequenties. Hij besprak met BTG de verschillende opties voor de veiling. Door de manier van veilen ontstonden toen 3 nieuwe consortia. Naast KPN en Libertel verwierven France Telecom, Tele Danmark en British Telecom frequenties, die later als de merken Dutchtone, Ben en Telfort op de Nederlandse markt verschenen. Nadat deze frequenties rond het jaar 2000 in gebruik waren genomen, werd Peter Anker als Beleids-ambtenaar van het toenmalige Ministerie van Verkeer en Waterstaat,  zich er van bewust dat er een stuk frequentiespectrum was, dat niet werd gebruikt. De Overheid had een grote “guard band”  gecreëerd tussen de toendertijd zeer populaire Dect GSM huistelefoonsets en de door operator BEN gebruikte frequenties voor het GSM verkeer. Mede onder leiding van Peter Anker liet de Overheid toen door TNO een onderzoek verrichten naar de mogelijkheid om deze bandbreedte toch te gaan gebruiken en wel voor low power vergunningvrij gebruik. Nadat TNO daar een positief advies over had uitgebracht besloot de Overheid, na Consultatie bij de diverse BTG-leden, om deze frequenties (2 x 3,5 Mhz) vrij te geven. Hierdoor ontstond een redelijk unieke, innovatieve situatie in Europa want Nederland was een van de weinige landen waar het mogelijk was dat bedrijven een “eigen” GSM netwerk aan konden leggen zonder bemoeienis van de gevestigde operators.  Peter Anker speelde een hoofdrol in deze ontwikkeling en hield nauw contact met leveranciers (oa Radio Access, MCS) en eerste gebruikers (oa Defensie, UMC, ECT). Het relatief grote aantal uitgegeven netwerkcodes in Nederland, is daar nu nog steeds een bewijs van. 

Peter Anker probeerde steeds zowel de belangen van de operators en de bedrijven te combineren en om deze terug te laten komen in de Overheidsregelgeving. Later bij de veiling van de 4G frequenties zorgde Peter ervoor, gezien het succes van de private GSM netwerken, dat ook LTE mogelijk werd door de band uit te breiden naar 2 x 5 Mhz. Steeds waren er met hem diepgaande discussies over het efficiënt gebruik van het beschikbare Radio Spectrum; Peter zocht steeds naar methoden om dit zo goed en eerlijk mogelijk te gebruiken. Dit ook omdat het per definitie een schaars medium is en daarnaast bewezen is dat effectief gebruik leidt tot een hogere economische groei (GDP) in een land. Recent promoveerde hij succesvol op een spectrum gerelateerd onderwerp.

We kunnen Peter Anker karakteriseren en beslist typeren als een autoriteit op het efficiënt en effectief gebruik van het Frequentiespectrum. Peter Anker was altijd zeer transparant in zijn benadering en probeerde binnen de grenzen van het mogelijke, ieders belangen te respecteren.

Onze BTG Leden en Partners en ook de klanten van onze service organisatie TGG, respecteerden Peter Anker in zijn niet aflatende attitude, zeer. We gaan hem beslist missen, zijn grote betrokkenheid in de discussies met betrekking tot het frequentiebeleid, in de komende ontwikkelingen bij en met de frequentieveilingen etc. We zullen Peter Anker gedenken op tal van BTG-bijeenkomsten en we wensen zijn vrouw en kinderen en ook zijn collega’s bij EZK, alle sterkte toe in deze moeilijke tijd. Peter Anker, het was voor ons een groot voorrecht om je te kennen!

Het is mogelijk een bericht achter te laten in het condoleanceregister.

Namens BTG Bestuur en directie,

Eric Reij, Voorzitter

Petra Claessen, Directeur

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.