IoT wordt ‘Internet of Thinking’

In de toekomst gaat IoT niet over ‘Internet of Things’, maar staat de term voor ‘Internet of Thinking’. Aan internet gekoppelde apparatuur wordt namelijk steeds intelligenter en gaat zelf beslissingen nemen en uitvoeren. Dat stelt Accenture in haar Techtrendanalyse 2019, die vandaag verschijnt.

De rekenkracht komt steeds meer in de eindpunten van het netwerk te zitten (edge computing) en IoT draait meer en meer om het creëren van intelligente gedistribueerde systemen’, stelt Yves Bernaert van Accenture.  ‘IoT is voorbij, in de toekomst draait het om Internet of Thinking.  Sensoren worden steeds intelligenter, apparatuur aan de rand van het netwerk die via internet verbonden is, neemt zelf besluiten en voert processen uit’

Een tweede trend die Bernaert noemt is Citizen AI (Artificial Intelligence), waarbij kunstmatige intelligentie steeds meer wordt ingezet om bij te dragen aan het verbeteren van de samenleving en bedrijven. Bernaert noemt als voorbeelden het stellen van diagnoses via AI-toepassingen. Ook zal in de toekomst het management van bedrijven bestuurlijke keuzes deels maken op basis van voorspellende modellen, aldus de Accenture-topman.

Extended reality

Een derde trend die wordt genoemd, is Extended reality. In de visie van de systeemintegrator en ict-adviseur vervagen afstanden, bijvoorbeeld door de inzet van virtual reality in bedrijfssystemen. Denk aan een specialist in het ene ziekenhuis die met behulp van een videoverbinding en aansturing op afstand een patiënt opereert.

Een  advies- en ingenieursbedrijf maakt het bijvoorbeeld mogelijk om in vr op afstand een nieuw gebouw te bekijken. Dat biedt nieuwe mogelijkheden om het ontwerp van een gebouw te visualiseren.

Data veracity

Het vertrouwen in de waarheidsgetrouwheid van data, in het Engels ook wel Data veracity genoemd, wordt volgens Accenture ook steeds belangrijker, zo stelt de Techtrendanalyse. Organisaties verzamelen steeds meer data, we gaan van kwantiteit naar kwaliteit en daarbij wordt het kwaliteitsniveau van de analyse ook steeds belangrijker.

Frictionless Business

Een andere trend die Accenture ziet, is frictionless business. Bedrijven zullen volgens de systemintegrator en adviespartij steeds vaker zaken doen over bestaande grenzen en barrières heen. Ze werken samen aan nieuwe producten en delen bijvoorbeeld informatie uit hun systemen of supply chain. Bernaert: ‘Het gezamenlijke vermogen om bedrijfsarchitecturen open te stellen is heel belangrijk. Er ontstaan nieuwe samenwerkingen die verder gaan dan de eigen sectoren.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.