Goede glasvezelinfrastructuur essentieel voor 5G

De uitrol van 5G in Nederland blijft onder druk staan door de beperkte glasvezelinfrastructuur. Maar het gaat de goede kant op. Dat stelt het rapport ‘Nederland op Glasvezel 2018‘ . BTG organiseert 19 februari een interessante bijeenkomst over wat 5G voor bedrijven gaat betekenen.

BTG pleit voor een fixed-wireless alternatief om de uitrol te versnellen. Het lijkt BTG een goed  idee dat de  overheid de fixed wireless uitrolverplichting en -beschikbaarheid in de komende 5G-veiling gaat afdwingen. 5G staat ook bij BTG volop in de belangstelling.  Op 19 februari organiseert BTG in samenwerking met partner TNO bij TNO New Babylon in Den Haag een bijeenkomst “Je leven in 5G”. Tijdens deze bijeenkomst wordt vanuit verschillende invalshoeken gepresenteerd wat 5G in bedrijven gaat betekenen. Lees hier meer

Positief

De brancheorganisatie Fiber Carrier Association (FCA)   is in haar rapport een stuk positiever dan in haar vorige verslag, een jaar geleden. “Waar we vorig jaar nog moesten concluderen dat de aanleg van glasvezel sterk was gestagneerd, zijn we dit jaar veel positiever. Er wordt volop glasvezel aangelegd, er hebben zich nieuwe investeerders gemeld die de verglazing van zowel niet-kern als kerngebieden ter hand gaan nemen en ook de uitrol van FTTP neemt toe. Tegelijkertijd is er nog veel werk aan de winkel: de slechte score van Nederland in de DESI-index op het gebied van toegang tot glasvezel moet echt worden verbeterd”stellen de samenstellers van het rapport “De beperkte beschikbaarheid van glasvezel voor bedrijven op bedrijventerreinen, en het feit dat het merendeel van de Nederlandse huishoudens geen glasvezelaansluiting heeft, dwingt tot actie. Daarnaast ligt er de uitdaging om ook de meest afgelegen delen van Nederland te verglazen, zelfs als er niet direct vraag is van huishoudens of (agrarische) bedrijven.”

Veroudering

Hoewel oudere netwerken nog steeds in de behoefte kunnen voorzien, zijn deze op lange termijn niet meer toereikend. Als we straks op alle wegen met onze zelfrijdende auto van A naar B willen, is het noodzakelijk dat er in heel Nederland een fijnmazig glasvezelnetwerk ligt. Zonder zeer grote bandbreedtes, mogelijk gemaakt door 5G en glasvezel backbones, kunnen we innovaties als de zelfrijdende auto vergeten. Daar ligt een forse uitdaging voor alle glasvezelcarriers, maar ook voor de overheid. Nederland kan het zich niet veroorloven zijn digitale ambities te grabbel te gooien omdat we te lang afhankelijk blijven van netwerken die misschien nu nog voldoen, maar de toekomstige vraag naar data niet aan kunnen. Als zelfs in het onderwijs het dataverkeer met een factor 2 per 18 maanden groeit, mogen we aannemen dat de behoefte voor Nederland als geheel nog een aantal malen hoger ligt. Uiteindelijk zullen we ons als samenleving de vraag moeten stellen welke waarde we hechten aan connectiviteit. Willen we volop gebruik kunnen maken van alle mogelijkheden die digitale technologie ons biedt en zal bieden, of vinden we het voldoende om lange tijd met de huidige middelen te doen? Het antwoord op die vraag, zowel door de lezer van dit rapport als onze bestuurders en politici, zal de toekomst van Nederland op glasvezel bepalen.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.