Nederland negende op ‘wereldranglijst’

Nederland heeft zijn zaakjes inzake cybersecurity net iets beter voor elkaar dan België, maar de absolute nummer één is Japan. Dat blijkt uit een onderzoek van zestig landen door het Britse onderzoeksbureau Comparitech. Nederland staat negende op deze wereldranglijst, onze zuiderburen op plek dertien.

Comparitech stelde zeven criteria op om de landen met elkaar te vergelijken. Het ging onder meer om het aantal mobieltjes die geïnfecteerd zijn met malware, het percentages computers met malware, het aantal financiële malware-aanvallen, welke wetgeving er is rond cybercrime en hoe goed een land is voorbereid. De volledige criteria staan in het kader onderaan het artikel.

Wereldranglijst

Voor elk criterium kregen de landen een bepaalde score, daarvan werd dan een algemeen gemiddelde berekend. Het land dat het laagst en dus het slechtst scoort in de test is Algerije. De Algerijnse wetgeving is het minst adequaat om met cybercrime om te gaan en ze scoorden het hoogst op het percentage computers die met malware zijn besmet. Ook in mobiele malware en voorbereidheid scoorde Algerije slecht. Overigens zijn maar zeven Afrikaanse staten meegenomen in het onderzoek. Andere landen die het slecht doen zijn Indonesië, Vietnam, Tanzania en Oezbekistan.

Sommige landen scoorden hoog op een bepaalde categorie, maar konden dat in andere categorieën rechtzetten. Zo was Duitsland nummer één in financiële malware en China het land waar de meeste telnet-aanvallen vandaan komen.

De drie veiligste landen waren Canada, Frankrijk en, als nummer één, Japan. Nederland staat op de negende plaats, België volgt op dertien.

Elk land heeft zijn sterke en zwakke punten, maar in het algemeen is er nog heel wat ruimte voor verbetering, zegt Comparitech. In veel landen is er dan ook nog een lange weg af te leggen naar meer cybersecurity. Voor veel landen en regeringen blijft het ook een uitdaging om de cybercriminelen voor te blijven als ze hun strategie verschuiven naar nieuwe terreinen zoals bijvoorbeeld cryptominers.

 

Bekijk hier de volledige ranking van Comparitech.

 

We hebben zeven criteria overwogen, die elk evenveel gewicht hadden in onze totaalscore. Deze waren:

 1. Het percentage mobieltjes dat is geïnfecteerd met malware - software die is ontworpen om ongeautoriseerde toegang te krijgen tot het systeem van een apparaat of het te vernietigen of te verstoren

 2. Het percentage computers dat is geïnfecteerd met malware: software die is ontworpen om ongeoorloofd toegang te krijgen tot het systeem van een computer of het te vernietigen of te verstoren

 3. Het aantal financiële malwareaanvallen - schadelijke programma's die zijn gemaakt om het geld van een gebruiker van de bankrekening op hun computersysteem te stelen

 4. Het percentage telnetaanvallen (op land van herkomst) - de techniek die door cybercriminelen wordt gebruikt om mensen verschillende soorten malware te laten downloaden

 5. Het percentage aanvallen door cryptominers - software die is ontwikkeld om de computer van een gebruiker over te nemen en zijn bronnen te gebruiken om valuta te delven (zonder toestemming van de gebruiker)

 6. De best voorbereide landen voor cyberaanvallen

 7. De landen met de meest up-to-date wetgeving

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.