AI zorgt voor succesvol debat tussen mens en machine

Afgelopen week heeft ‘Project Debater’ van IBM als eerste computersysteem met Kunstmatige Intelligentie live gedebatteerd tegen een mens. Trend & Tech Experts Lieke en Richard Lamb keken mee. Hieronder hun reactie.

Slechts 15 minuten voorafgaand aan het debat werd het onderwerp bekend gemaakt. De resultaten van dit ‘mens-machine’-debat zijn vastgelegd in deze statistieken: de mens was net iets overtuigender terwijl de ‘Project Debater’ juist sterker was in het inhoudelijk verrijken van de toehoorders. Hier de beelden van het complete debat plus de evaluatie.

Trend & Tech Experts Lieke en Richard Lamb (Future Expertise Center // TrendWatcher.com) keken ’s nachts live mee met dit unieke debat tussen mens en AI-computer. Hun eerste reactie…

Troonrede genereren met AI

Lieke Lamb: “Een AI-computer improviserend live laten debatteren is echt state-of-the-art technology. Het is veel complexer dan bijvoorbeeld schaken. Nu we met behulp van AI realtime een computersysteem introductieteksten kunnen laten generen en uitspreken plus aansluitend een discussie kunnen laten voeren met een tegenstander, komen we bijvoorbeeld ook dichter bij de rechtspraak op basis van kunstmatige intelligentie. En wat te denken van de aanstaande verkiezingsdebatten. Zou Project Debater trouwens ook een betere versie van de Troonrede; de Kersttoespraak van de Koning of de State of the Union van Trump kunnen bedenken en uitspreken?”

Smart Smeets

Richard Lamb: “Het lijkt mij prachtig om te zien hoe een AI-systeem als ‘Project Debater’ bijvoorbeeld Mart Smeets zou vervangen als verslaggever bij een sportwedstrijd. De relevante feitjes uit het verleden van de sporters en tussentijdse statistieken zouden ons om de oren vliegen. Dat lijkt mij een mooie nieuwe demo challenge voor AI-ontwikkelaars. Maar met Artificial Intelligence kan al zo veel meer: het AI-systeem van Huawei heeft ‘Der Unvollendete Symfonie no 8’ van Schubert onlangs gecompleteerd (hier te beluisteren) en eerder genereerde het AI-systeem van Sony al de nieuwe Beatles-plaat ‘Daddy’s Car’ op basis van de kenmerken uit de originele hits. En we staan pas aan het begin van de AI Revolution…”

 

 

 

 

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.