Gartner: Rol CIO’s bij cultuurverandering groeit

In een tijdperk van voortdurende verandering is een proactieve en adaptieve cultuur een cruciale troef en zullen CIO's een sleutelrol spelen bij het vaststellen van de juiste mindsets en werkwijzen. Gartner voorspelt dat CIO's in 2021 net zo verantwoordelijk zullen zijn voor cultuurverandering als Chief HR Officers. 

Succesvolle initiatieven voor digitale transformatie moeten vergezeld gaan van cultuurveranderingen

‘Veel CIO's hebben zich gerealiseerd dat cultuur een versneller van digitale transformatie kan zijn en dat ze de middelen hebben om een ​​gewenste cultuur te versterken door hun technologische keuzes,’ zei Elise Olding, vice-president bij Gartner. ‘Een samenwerking met HR is de perfecte manier om technologie-selecties en ontwerpprocessen op elkaar af te stemmen om het gewenste werkgedrag vorm te geven.’

De missie en waarden van een organisatie vallen meestal onder de bevoegdheid van HR. De samenwerking tussen IT en HR kan licht werpen op hoe IT technologie kan maken en ontwerpbeslissingen kan nemen die de intentie van de gewenste organisatiecultuur bevorderen. Enterprise-architectuur kan zo worden vormgegeven dat ze aansluit bij de culturele eigenschappen.

Cultuurverandering is echter een proces. Dit betekent dat er belemmeringen zullen zijn voor digitale initiatieven - in de denkwijzen en praktijken van mensen. ‘Een geweldige manier om cultuurverandering op gang te brengen en de adoptie van nieuwe technologieën en processen mogelijk te maken, is de cultuurhack. Begin met een kleine, gemotiveerde gebruikersgroep en gebruik deze om snelle overwinningen en resultaten te presenteren’, aldus Olding.

Andere cultuurvoorspellingen van Gartner:

Tegen 2021 zal 80 procent van middelgrote tot grote bedrijven hun cultuur veranderen als een manier om hun digitale transformatie-strategie te versnellen

Uit een recent onderzoek van Gartner blijkt dat 67 procent van de organisaties al initiatieven voor cultuurverandering heeft genomen of dat ze daarmee bezig zijn. De reden voor veel van die initiatieven was dat de huidige cultuur is geïdentificeerd als een barrière voor digitale transformatie.

‘In 50 procent van de gevallen zijn transformationele initiatieven duidelijke mislukkingen en CIO's melden dat de belangrijkste barrière cultuur is’, zegt Christie Struckman, vice-president bij Gartner. ‘De logische conclusie is dat CIO's moeten beginnen met cultuurverandering wanneer ze beginnen aan digitale transformatie, en niet wachten om het later aan te pakken.’

Tot 2022 zal 75 procent van de organisaties die werken met met zogeheten teams voor frontliniebesluitvormings die diversiteitbevat, hun financiële doelstellingen overtreffen

Organisaties hebben tegenwoordig behoefte aan betere beslissingen die snel worden genomen, idealiter in de frontlinie. Om dit doel te bereiken, moeten teams bestaan ​​uit multidisciplinaire, diverse leden met de autonomie en verantwoordelijkheid om te handelen en om financiële doelen te realiseren. Diversiteit & inclusie (D & I) is van cruciaal belang voor het succes van die teams.

‘D & I-initiatieven zullen alleen bijdragen tot bedrijfsresultaten als ze op de juiste manier worden geschaald en daadwerkelijk de frontlinie bereiken’, zegt John Kostoulas, senior onderzoeksdirecteur bij Gartner. ‘Organisaties kijken vaak voorbij aan uitbreidende D & I-programma's, zoals onbewuste bias-training, aan frontlijnmedewerkers. Talloze technologieën kunnen de schaal en effectiviteit van D & I-programma's verbeteren, bijvoorbeeld door de huidige staat van integratie te diagnosticeren, leiders te ontwikkelen die insluiting bevorderen en insluiting opnemen in dagelijkse bedrijfsuitvoering. ‘

D & I-initiatieven zijn een gebied waar CIO's en CHRO's gemakkelijk en effectief kunnen samenwerken. CIO's kunnen bijvoorbeeld voor empowermentgedrag opkomen, omdat ze al veel ervaring hebben opgedaan met agile ontwikkeling en productteams die samenwerken. De IT-afdeling moet samenwerken met HR om programma's op te zetten voor het monitoren, meten en verbeteren van integratie. ‘Het is de investering waard. Onderzoek van Gartner toont aan dat inclusie de prestaties met meer dan 30 procent in diverse teams kan verbeteren, ‘ aldus Kostoulas.

Gartner-klanten kunnen meer leren in het rapport “Voorspellingen 2019: een dynamische cultuur versnelt digitale transformatie”. Meer voorspellingen voor alle aspecten van de IT-industrie zijn te vinden in het Gartner Trend Insight-rapport “Voorspellingen 2019: leiderschapsmiddelen uitbreiden, niet beperken”.

Meer informatie over de topvoorspellingen van Gartner vindt u op de Gartner Trends & Prediction Insight Hub.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.