Intelligent Connectivity centraal op Mobile World Congress

Vouwbare schermen en 5G domineerden het Mobile World Congress, dat deze week in Barcelona is gehouden. Hoogtepunt was het aansturen van een operatie elders in Barcelona vanaf de beursvloer, via een 5G-verbinding.

Chirurg Antonio de Lacy stuurde vanaf de beursvloer een robot aan in de nabijgelegen Hospital Clinic. In de hypermoderne operatiezaal was een medisch team aanwezig om de verder eenvoudige operatie te begeleiden. De stad Barcelona is al druk in de weer met 5G, maar heeft nog geen dekkend netwerk. Voor de operatie werd door Vodafone een speciale zender op het dak van Hal 4 van het congresgebouw gezet.

In de toekomst moet het via 5G mogelijk worden om ook echt op afstand te opereren. In China werd vorige maand op enkele afstand een varken geopereerd met behulp van robotarmen. Experts spraken over het experiment in Barcelona als een doorbraak in de medische sector.

5G kent in tegenstelling tot 4G geen vertragingen, meer apparaten per zendmast en de mogelijkheid van netwerk slicing, waarbij het onderliggende netwerk opgedeeld kan worden in virtuele netwerken, toegesneden op specifieke toepassingen. Dat levert betrouwbare verbindingen op.

Dat er geen vertraging zit bij 5G werd onder meer gedemonstreerd in de stands van Vodafone en Ericsson. Daar speelden een band, maar de gitarist en drummer waren gescheiden van de bassist en zanger.

De operatie was een voorbeeld van de zogeheten “Business Cases” op het Mobile World Congress in Barcelona rond 5G. Waar er vorig jaar nog nauwelijks cases waren, struikelde je nu over de proefcases in gebieden waar operators en andere toeleveranciers al testsites hebben ingericht.

 

5G en IoT

Thema van dit jaar op MWC was Intelligent Connectivity, de mix van 5G, IoT, artificial intelligence, ai) en big data. 5G, IoT, ai en de massale beschikbaarheid van data zijn onderling nauw verbonden. Deze ontwikkelingen versterken elkaar in toenemende mate. Ruim 2.400 exposanten waren dit jaar van de partij. En meer dan 100.000 bezoekers die Barcelona voor een week in Telecomcity omtoverden.

Nederland was nadrukkelijk aanwezig in Barcelona met een Holland Paviljoen en met een goedbezochte Hollandse Avond op maandag, waar BTG mede-initiator van was. Hier troffen enkele honderden bezoekers uit Nederland elkaar, uit de wereld van leveranciers, resellers CIO’s en vertegenwoordigers van diverse overheden.

Op de beurs regende het aankondigingen van contracten en samenwerkingen rondom 5G. Verder een groot aantal leveranciers die met nieuwe producten en diensten kwamen om de uitrol van 5G-netwerken te faciliteren. Netwerkleverancier Ericsson ziet vooral behoefte aan meer efficiënte technologie, hogere datasnelheden en een betere benutting van het spectrum. 4K/8K video streaming, virtual en augmented reality en nieuwe industriële toepassingen vereisen meer bandbreedte, meer capaciteit, veiligheid en een lagere latency..

Het gaat daarbij vooral om de software. Software defined networking (sdn) en network functions virtualization (nfv) zie je hier sterk groeien. Ze staan centraal in de transformatie van de netwerk-infrastructuur..

 

5G relativeren

Het enthousiasme voor 5G werd op veel plekken ook wel getemperd. Volgens Jacques Bonifay, CEO van Transatel CEO en President van MVNO Europe zijn we nog maar goed en wel begonnen met de uitrol van 4G in afgelegen gebieden. ‘Het duurt nog wel 5 tot 10 jaar voordat er in deze gebieden sprake is van 5G. En tot die tijd moet je zelfrijdende auto’s ook daar kunnen faciliteren. Daarbij wordt 5G vaak in verband gebracht met IoT. Maar de meeste IoT aansluitingen van nu gebruiken niet meer dan een paar Mb’s per maand. Die kunnen prima uit de voeten met de capaciteit van 4G.

Paul Lee, Global Head of TMT Research, stelde op MWC dat het nog jaren kan duren voordat de belofte van 5G-technologie op mobiele netwerken wordt ingelost. Hij spreekt over tien jaar.

En volgens Alexandra Scraggs van het toonaangevende zakenplatform Barron’s gaan veel grote concerns, zoals Verizon en AT&T de komende tijd op zogeheten “debt diet”. Wat zoveel betekent dat ze flink gaan korten op hun uitgaven.

 

Chipfabrikanten spelen in op 5G

Tijdens Mobile World Congress maakt Intel de N3000 bekend. Dit is een programmeerbare accelerator in een pci-e-kaart met 9GB ddr4 en 144MB qdr IV-sram. De kaart moet cpu's in infrastructuur voor 5g ontlasten en zou tot 100Gbit/s kunnen afhandelen. De fpga-kaart moet in het derde kwartaal verschijnen.

Qualcomm heeft in het kader van het Mobile World Congress laten weten dat in de eerste helft van 2020 de eerste commerciële toestellen met een Snapdragon-soc met geïntegreerde 5g-modem zijn te verwachten.

Volgens de planning gaan in het tweede kwartaal van dit jaar exemplaren van de nieuwe soc naar fabrikanten gaan. Dat betekent dat de nog aan te kondigen nieuwe Snapdragon-soc in de eerste helft van volgend jaar in toestellen wordt verwacht. Vermoedelijk zal die soc in high-end toestellen verschijnen, zoals wellicht de opvolger van de Galaxy S10 van Samsung.

Qualcomm zegt dat de soc voortborduurt op de ervaringen van de bestaande 5g-modems, de X50 en de onlangs gepresenteerde X55. Verder stelt Qualcomm dat de nieuwe soc 'baat heeft' bij tweede generatie van de eigen mmWave-5g-antennemodule. De eerste versie daarvan werd half vorig jaar onthuld.

 

Hololens van Microsoft

Microsoft lanceerde zijn Hololens.  Voor 3.500 dollar ben je de gelukkige eigenaar van deze ‘mixed reality”goggle. Met deze Hololens 2-versie richt Microsoft zich vooral op de zakelijke markt en dan met name op ontwerpers, ingenieurs en het leger.  Het beperkte blikveld van de eerste HoloLens werd gezien als een groot nadeel en Microsoft lost dat bij de nieuwe versie op door gebruik te maken van een andere technologie voor het weergeven van de beelden. De HoloLens 2 werkt met lasers die licht in twee oscillerende spiegels schijnen. Die spiegels bewegen zo snel, dat ze als het ware het beeld op het scherm kunnen schilderen. De beelden worden op de waveguides geprojecteerd, dat zijn de stukken glas die zich voor de ogen van de drager van de headset bevinden. De HoloLens 2 zou een blikveld hebben dat twee keer zo groot is dan dat van de eerste versie. En nog net niet de volle breedte van je ogen beslaan.

En natuurlijk was er volop nieuws rond mobieltjes. Maar verrassend was dat Samsung zijn Samsung Unpacked event niet meer op de MWC in Barcelona hield, maar enkele dagen ervoor in San Francisco. Huawei toont haar nieuwe toestellen traditioneel na Barcelona op een eigen event in Parijs. Beide kwamen ook met een smartphone met opvouwbaar scherm, wat een nieuwe trend lijkt te zijn in smartphoneland.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.