Hoe kunnen CIO’s IT-kosten optimaliseren?

CIO's moeten een cultuur van proactieve IT-kostenoptimalisering opzetten om hun positie bij CEO's en aandeelhouders te versterken. Dit stelt James Anderson, Gartner Senior Director Analyst bij Gartner op het Gartner Symposium/ITxpo in Dubai. Op het blog Smarter With Gartner zet Gartner vier stappen uiteen waarmee een dergelijke cultuur kan worden gerealiseerd.

Om hun visie op en strategie voor het realiseren van IT-kostenoptimalisaties te communiceren met managers binnen hun organisatie, moeten CIO's inzichtelijk maken hoe zij hiermee continue kostenoptimalisaties kunnen realiseren. Een viertal stappen kunnen hierbij helpen. Deze stappen moeten worden aangepast aan de prioriteiten van zowel de business als andere belanghebbenden.

Stap 1: Voer een nulmeting uit

Voer allereerst een nulmeting uit voor de IT-organisatie. Het is immers moeilijk om voortgang aan te tonen als het beginpunt niet duidelijk is. Werk samen met de CFO en CEO en beslis aan welke projecten middelen moeten worden toegewezen om de beste waarde voor de organisatie te creëren. Zonder data kan de strategische waarde van een IT-investering alleen op meningen worden gebaseerd.

 

Stap 2: Identificeer kansen

Maak de bestaande IT-investeringen en -kosten van de organisatie op een gedetailleerd niveau inzichtelijk en vergelijk deze cijfers met andere partijen in de sector om waardevolle inzichten te verkrijgen. Indien de operationele kosten aanzienlijk hoger blijken te zijn dan het gemiddelde in de industrie, betekent dit dat er ruimte is voor kostenoptimalisering. Zijn de investeringen echter juist lager dan gemiddeld? Dan kan dit betekenen dat deze lagere investeringen impact hebben op de servicekwaliteit.

 

Stap 3: Zorg voor toezicht

CIO's zijn over het algemeen eerder betrokken geweest bij discussies over initiatieven voor kostenoptimalisatie. De belangrijkste taak is alle ideeën hierover proactief te beheren via een goverance team en het potentieel te evalueren.

 

Sommige ideeën resulteren wellicht in een bescheiden besparing doordat zij alleen de IT-kosten reduceren, terwijl andere ideeën ook impact hebben op de investeringen en omzet van de business. "Indien IT een nieuw verdienmodel introduceert dat eenvoudiger te realiseren is en de klantervaring tegelijkertijd verbetert is dit niet alleen kosteneffectief, maar maakt dit ook nieuwe business modellen mogelijk", aldus Anderson.

 

Stap 4: Begin met de snelle winst

Werk samen met vertrouwde business unit leiders, communiceer verwachtingen over het einddoel en leg uit hoe IT de doelen van de business unit kan ondersteunen. De beste manier om steun vanuit de organisatie te verkrijgen voor een proactieve kostenoptimalisatiestrategie is door de snelle winst inzichtelijk te maken. Denk hierbij aan projecten of veranderingen die een directe kostenbesparing realiseren zonder dat zij extra kosten met zich meebrengen of aan initiatieven die uitsluitend winst opleveren tegen een kleine investering.

 

Meer informatie is beschikbaar in de volledige blogpost van Gartner

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.