Veranderen moet

Technologische veranderingen volgen elkaar razendsnel op en dat vraagt om een adequate aanpak. Als je als organisatie of overheid nu niet in actie komt, heb je straks het nakijken. Sterker nog, als je niet oppast, verlies je je bestaansrecht. Om het tij te keren moet je met een goede aanpak aan de slag.

Met deze woorden begon ik recent mijn ‘State of the Union’ tijdens de drukbezochte Nieuwjaarsbijeenkomst van BTG in Sociëteit De Witte in Den Haag. De lezers van CloudWorks bevinden zich over het algemeen in het hart van de innovatie. Als het goed is, weet u precies wat ik bedoel.

De vergaande digitalisering doe je niet alleen maar met elkaar. Als BTG hebben we ‘Building Bridges in a digital environment’ tot ons adagium verheven. Veel van onze leden, grote organisaties en ondernemingen, hebben de steun nodig van aanbieders en solution partners. Het is dan ook bijzonder dat wij als BTG zowel leveranciers als gebruikers in ons ledenbestand hebben. Dat stelt ons in staat snel de vraag te herkennen en het aanbod daarop af te stemmen. BTG brengt vraag & aanbod bij elkaar. Concrete uitwisseling van kennis, kunde en adequaat netwerken helpt daarbij. En dat faciliteren we optimaal.

We hebben daarbij een wensenpakket, zowel voor de aanbiedende partijen, als richting de regulerende en sturende overheid. In mijn speech heb ik enkele van deze wensen en eisen benoemd die wij vanuit onze achterban hebben opgehaald.

Zo is cybersecurity een zorg voor iedereen. Aanvallen treffen meestal een enkel platform. BTG adviseert dan ook om activiteiten te verspreiden over verschillende platformen.
En om gelijktijdig software hiervoor geschikt te maken.

Verder zijn we zeer actief als aanjager van ‘Smart Cities’ in Nederland. Met ruim 180 leden in de grootzakelijke markt is BTG in staat om de verbinding te leggen tussen vraag en aanbod, kennissessies rondom ‘Smart Cities & Smart Industries’ te organiseren en samen met ICT-partners een cruciale rol te vervullen in de totstandkoming van een ‘Smart Society’.

Een ander voorbeeld uit mijn speech. De uitrol van glasvezel gaat in onze ogen langzaam. BTG stelt dan ook voor om een fixed wireless alternatief te creëren voor competitie met glas. Dit is een goed alternatief om de 5 miljoen adressen zonder glasvezel van snel internet te voorzien. En het lijkt ons een goed idee dat de overheid de fixed wireless uitrolverplichting en -beschikbaarheid in de komende 5G-veiling gaat afdwingen.

Indoordekking is een belangrijk issue, omdat mensen de meeste tijd in gebouwen doorbrengen. BTG heeft de Standaardisatie voor indoordekking (passive Das) gereed. Ook hierin heeft BTG het voortouw genomen om samen met de MNO’s aan de slag te gaan.

Zo zijn er nog tal van voorbeelden, maar die benoem ik graag in de volgende column. En mocht het u nog niet opgevallen zijn, ik neem in deze column het stokje over van mijn zeer gewaardeerde collega en voormalig voorzitter van BTG, Jan van Alphen. Ik ben er trots op dat ik hier zijn rol mag overnemen. Zeker gezien al het werk en de inspiratie die Jan aan BTG en de ICT-branche gegeven heeft. Jan, nogmaals veel dank!

Eric Reij, voorzitter BTG

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.