GSMA: zorgen over Europese wetgeving rond connected cars

Belangenorganisatie GSMA waarschuwt de Europese Unie dat het de 5G-toekomst van Europa ondermijnt met de Connected Car-wetgeving, waarvoor de Europese Commissie nu heeft gekozen.

Eind vorige week heeft de Europese Commissie een technologische keuze gemaakt in haar Connected Car-wetgeving die, met het oog op de GSMA, haar eigen 5G-actieplan ondermijnt en haar digitale concurrentiepositie in gevaar brengt; de Commissie heeft ervoor gekozen om technologische innovatie en keuze te negeren en in plaats daarvan vast te houden aan een verouderde WiFi-technologie (802.11p) voor verbonden voertuigen.
De GSMA dringt er nu bij de EU-lidstaten en het Europees Parlement op aan om de voorgestelde regels die de voorkeur geven aan WiFi-technologie om auto’s in heel Europa met elkaar te verbinden, te verwerpen en in plaats daarvan de flexibiliteit te behouden om de inzet van meer geavanceerde technologieën, zoals Cellular-V2X (C-V2X)-connectiviteit, aan te moedigen.

Het 5G-actieplan van de EU roept ertoe op dat alle ‘grote terrestrische transportpaden tot 2025 een ononderbroken 5G-dekking hebben.’ In plaats van deze uitkomst te stimuleren, brengt de nieuwe wetgeving – de gedelegeerde handeling inzake coöperatieve intelligente vervoerssystemen (C-ITS) – een klap toe aan de 5G-uitrolplannen in heel Europa. Daar C-V2X een belangrijke bouwsteen is voor toekomstige 5G-netwerken en aangezien connected cars een van de belangrijkste 5G-use-cases zijn, zal deze beslissing om prioriteit te geven aan 802.11p de implementatie van 5G in Europa belemmeren.

De GSMA staat volledig achter het beweerde doel van deze wetgeving om de wegen in Europa veiliger en slimmer te maken om het aantal verkeersdoden te verminderen. Met het plan van de Commissie om voor een verouderde technologie te gaan voor C-ITS wordt de Europese chauffeurs en het bedrijfsleven echter een slechte dienst bewezen. De gedelegeerde handeling inzake C-ITS houdt geen rekening met recentere technologische innovatie. C-V2X biedt meer beveiliging, bereik en kwaliteit van de dienstverlening dan 802.11p. Het is dan ook geen verrassing dat C-V2X snel de wereldwijde standaard aan het worden is voor communicatie tussen voertuigen en met infrastructuur aan de kant van de weg. Sterker nog, Noord-Amerika en China zijn al bezig met de ontwikkeling van C-V2X, waarmee ze sneller, goedkoper en veiliger dan Europa kunnen overstappen naar connected driving.

Hoewel de gedelegeerde handeling inzake C-ITS een herzieningsclausule bevat om nieuwe technologie te laten erkennen, zal de beslissing om te beginnen met reeds verouderde technologie als standaard en vervolgens interoperabiliteit te eisen ervoor zorgen dat C-V2X in de nabije toekomst buiten Europa gehouden wordt terwijl miljarden euro’s van de belastingbetaler worden verspild aan infrastructuurinvesteringen aan de kant van de weg.

De GSMA dringt er daarom bij de EU-lidstaten en het Europees Parlement op aan de gedelegeerde handeling inzake C-ITS af te wijzen. “Dit stuk wetgeving is gebaseerd op een bevooroordeeld beeld van technologie en belemmert innovatie,” aldus Afke Schaart, VP & Head of Europe van de GSMA. “Als de EU op deze koers blijft, zal ze zich verder isoleren in de wereldwijde 5G-race en de 5G-investeringen in Europa ernstig schaden.”

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.