Nederland krijgt Keurmerk Refurbished

Nederland heeft vanaf nu een Keurmerk voor refurbished ict-producten. De eerste categorie die onder het keurmerk valt zijn Iphones. Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, reikte op 15 maart de eerste certificaten van het nieuwe Keurmerk Refurbished uit aan Jan-Willem van Dijk van Forza Refurbished, Rogier van Camp van Leapp en Bram Wingens van Renewd. Naast consumenten maken steeds meer bedrijven gebruik van refurbished smartphones.

Om in aanmerking te komen voor het Keurmerk, moeten leveranciers van refurbished producten aan strenge eisen voldoen. Hiervoor werkt het keurmerk onder meer samen met certificerende instantie TÜV Nederland en EDR Credit Services (onderdeel van DAS) voor de financiële audit.

Voorzitter Techniek Nederland, mede-initiator van het Keurmerk, sprak van een historische bijeenkomst. Een wereldprimeur. 'Vanuit de sector is het ook een handreiking naar de markt en de overhead om circulariteit vorm te geven. Het is een groot compliment voor de sector dat dit van de grond is gekomen. Het kan nu gaan vliegen en het is een open uitnodiging voor partijen om aan te sluiten.'Samen zijn de drie aanbieders naar schatting goed voor 70 procent van de markt. . 'Met twee of drie erbij, zitten we op 98 procent. Dus laat maar komen', stelt Rogier van Camp van Leapp. Doel van de drie aangesloten bedrijven is om met dit Keurmerk vertrouwen te winnen bij de consument en de markt groter te maken.
Terpstra richtte zich in zijn word ook nog naar de overhead, met het verzoek de thuiskopieheffing af te halen van refurbished producten. Het idee van 'deze heffing is goed, alleen is die al betaald voor een nieuw toestel. . Het is vreemd dat er op een refurbished toestel opnieuw thuiskopieheffing verschuldigd is, aangezien die heffing al eerder op hetzelfde toestel heeft plaatsgevonden. Dat zijn bovendien ook bedragen (€ 4,70 voor een iPhone) die vaak in geen verhouding staan tot de bedragen waar refurbished iPhones voor worden verkocht. Het weglaten daarvan is een extra stimulans voor de duurzame markt van refurbished.

Daar waar de verkoop van nieuwe smartphones kwartaal op kwartaal (met 6 procent) daalt, stijgen de verkoopaantallen van refurbished smartphones sterk. Er wordt online ook inmiddels al meer gezocht naar refurbished dan op nieuwe smartphones. Van alle verkochte iPhones is inmiddels 19 procent een refurbished iPhone.

 

 

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.