Olympische Spelen Tokyo nog veiliger door identificatie via gezichtsherkenning

Atos heeft voor de Olympische Spelen in 2020 in Tokyo een zogeheten Advanced Access Control Systeem ontwikkeld. Om te waarborgen dat de alle leden van de Olympische familie probleemloos toegang krijgen tot het evenement zet Atos in op een versterking van haar beveiligingssystemen. Dit doet zij onder meer door de toepassing van een systeem dat is gebaseerd op gezichtsherkenning.

Dit voorziet in een strikt beveiligd identificatieproces dat een kortere doorlooptijd heeft in vergelijking met eerdere edities van de Olympische Spelen. Het is de eerste keer in de geschiedenis van de Olympische Spelen dat gezichtsherkenning wordt ingezet voor atleten, vrijwilligers en stafmedewerkers.

Dit systeem wordt ondersteund met software voor gezichtsherkenning van NEC en IT-oplossingen van Panasonic. In haar hoedanigheid van wereldwijd IT-partner van het Internationaal Olympische Comité en als systeemintegrator van deze editie van de Olympische Zomerspelen is Atos verantwoordelijk voor het beheer van het Advanced Access Control System.

Inzet IC-chips
Ook zal Atos voor het eerst gebruikmaken van IC-chips die door DNP en Toppan zijn geleverd aan het Organiserend Comité van de Olympische Spelen in Tokyo. Haar infrastructuur omvat beveiligde systemen op meer dan 350 toegangspunten bij 43 officiële wedstrijd- en andere locaties, waaronder het International Broadcast Centre, het perscentrum en het Olympisch Dorp. De IC-chips worden geïntegreerd in de accreditatiekaarten van alle atleten, vertegenwoordigers van federaties en de volledige Olympische familie.

Het gezicht van elk lid van de Olympische familie, zo’n 300.000 personen, ondergaat een fotografische validatie om binnen het NEC-systeem data te creëren. De identiteit van de desbetreffende persoon wordt vervolgens bevestigd door de foto op de accreditatiekaart te combineren met de data in het systeem voor gezichtsherkenning dat bij elk toegangspunt is geïnstalleerd.

Samenwerking NEC en Panasonic
“We zijn er trots op invulling te kunnen geven aan onze rol als Officiële Wereldwijde IT-partner van de Olympische Spelen van Tokyo door een strikt beveiligde omgeving voor alle deelnemers te creëren. Door onze samenwerking met NEC en Panasonic zijn we in staat om een baanbrekend systeem voor gezichtsherkenning te realiseren. Hiermee wordt het risico op inbreuken, storingen en wachttijden bij elk toegangspunt tot een minimum beperkt. We gaan deze innovatieve oplossing inzetten om een veilig verloop van de Olympische Spelen te kunnen waarborgen”, zegt Johan Taams, directeur Atos in Nederland.

Vorig jaar beleefde Atos al een internationale primeur door de belangrijkste IT-systemen van de Olympische en Paralympische Winterspelen van PyeongChang 2018 in de Cloud te leveren. De Olympische Spelen die in 2020 in Tokyo plaatsvinden, worden de tiende achtereenvolgende Spelen waarvan Atos wereldwijd IT-partner van het IOC is. Atos is sinds 1992 leverancier van de IT-systemen van de Olympische Spelen.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.