T-Mobile beste mobiele netwerk van Nederland

T-Mobile heeft het beste mobiele netwerk van Nederland, gevolgd door KPN met direct daarachter Vodafone. Zo blijkt uit de jaarlijkse test van  P3. Niet alleen behaalde T-Mobile de hoogste score die P3 ooit gemeten heeft wereldwijd, datzelfde gold ook voor de drie operators samen.

P3, de internationale marktleider voor benchmarkonderzoek voor mobiele netwerken heeft, in samenwerking met connect, een internationaal testmagazine op het gebied van telecommunicatie voor consumenten, T-Mobile uitgeroepen tot de 'best geteste' telecomprovider in de nieuwste P3 connect Mobile Benchmark in Nederland. KPN komt op de tweede plaats, op de voet gevolgd door Vodafone.

‘We zien undrukwekkende resultaten in Nederland. De score van T-Mobile is de hoogste die we ooit hebben gemeten wereldwijd,’ stelt  Hakan Ekmen CEO van P3 Communications.  ‘Een felecitatie voor alle Nederlandse klanten: in ieder geval kunnen ze kiezen uit een drietal  uitstekende netwerk providers. En felicitaties ook voor de Nederlandse operatoren, met gemiddeld het beste landresultaat in de geschiedenis van onze metingen.’

 

Uitgebreide test

Na een serie tests, zowel rijtests, looptests als crowdsourcing-metingen, blijkt T-Mobile niet alleen aan de leiding te staan in alle geteste disciplines, maar bovendien ook opnieuw de wereldwijd door P3 hoogst gemeten score te behalen.

Voor de gerenommeerde, en in de sector toonaangevende, jaarlijkse ranglijst heeft P3 de drie Nederlandse netwerken van KPN, T-Mobile en Vodafone getest. Het zeer geavanceerde meetveld besloeg 21 grote steden, 31 kleinere steden en 3.730 kilometer weg. Ook zijn looptesten en tests in treinen uitgevoerd.

Een hoog prestatieniveau met 'uitstekende' resultaten voor alle drie de Nederlandse mobiele netwerken

Alle drie de Nederlandse aanbieders behalen de score 'uitstekend'. Dit benadrukt duidelijk het bijzonder hoge prestatieniveau van de Nederlandse mobiele netwerken, ook in een internationale vergelijking.

 

Aan elkaar gewaagd

Met een score van 977 staat T-Mobile duidelijk op kop in alle geteste disciplines – ook in de nieuw geïntroduceerde crowdsourcing. De provider behaalt zelfs voor de tweede keer op rij de hoogste score in de P3 connect Mobile Benchmark.

KPN en Vodafone volgen de winnaar op enige afstand. Met hun scores, die slechts twee punten uit elkaar lagen, ligt hun prestatieniveau praktisch gelijk aan elkaar. KPN behaalt de tweede plaats met 961 punten en vertoont de grootste scorestijging in vergelijking met de resultaten van vorig jaar. In een nek-aan-nekrace met een bijna even sterk presterend Vodafone scoorde KPN iets beter in de categorieën spraak en crowdsourcing. Met een score van 959 komt Vodafone op de derde plaats en behoudt de aanbieder zijn hoge prestatieniveau van vorig jaar. Vodafone scoort iets beter dan KPN in de categorie data en laat met name sterke resultaten zien in de in grotere steden uitgevoerde looptests. Een toename van de degradaties, waargenomen tijdens de zomer van 2018, kost deze provider enkele punten in de publieksscore.

Sinds vorig jaar maken looptests tijdens reizen met de trein deel uit van de door P3 connect uitgevoerde tests in Nederland. Op dat punt scoren alle drie de Nederlandse providers iets lager dan vorig jaar. Dit is mogelijk verklaarbaar doordat dit jaar andere testroutes zijn gekozen en/of meer reizigers voor extra druk op de netwerken zorgden. Het kan ook liggen aan de soorten treinen die dit jaar zijn gebruikt, aangezien de nieuwere treinen het signaal sterk verzwakken. Maar gezien de uitdagende omgeving die treinwagons vormen, behalen alle drie providers toch nog steeds goede resultaten, waarbij KPN een lichte voorsprong heeft. De scores van T-Mobile en Vodafone liggen praktisch op hetzelfde niveau. Over het algemeen liggen de prestaties in Nederlandse treinen op een duidelijk hoger niveau dan die in andere Europese landen, zoals Duitsland of het Verenigd Koninkrijk.

'We zie indrukwekkende resultaten in Nederland. De score van T-Mobile is de hoogste die we wereldwijd hebben gemeten. Alle Nederlands klanten, gefeliciteerd! Ze worden hoe dan ook bediend door uitstekende netwerkproviders. En onze oprechte felicitaties voor alle Nederlands providers, omdat ze in doorsnee de beste resultaten van een land ooit realiseren', aldus Hakan Ekmen, CEO van P3 communications.

 

 

Over de P3 connect Mobile Benchmark

De P3 connect Mobile Benchmark is volledig onafhankelijk en combineert de expertise van P3, de belangenbehartiger van de sector en de wereldwijde autoriteit voor het meten van netwerkprestaties, met meer dan 25 jaar redactionele ervaring en testkennis van connect, dat wordt beschouwd als toonaangevende consumentenautoriteit in Europa. De onafhankelijke benchmarkmethodiek van P3 garandeert een eerlijke, transparante en neutrale beoordeling van de geteste netwerken. De benchmark is gepositioneerd als een unieke maatstaf voor management en raden van commissarissen om hun netwerken met andere netwerken te vergelijken, en voor klanten om een beter inzicht te krijgen in hoe de verschillende netwerken presteren.

 

Over P3

P3 is een toonaangevend internationaal advies- en ingenieursbureau dat testdiensten levert en met een snelgroeiend team van meer dan 3.500 consultants en ingenieurs innovatieve oplossingen voor de huidige technologisch complexe uitdagingen ontwikkelt en implementeert. P3 heeft een omzet van ruim 350 miljoen euro. P3 levert met zijn brede dienstenpakket en zelfontwikkelde tools voor de automobielindustrie, de ruimtevaart, de telecom- en energiebedrijfstak aantoonbaar waarde waarmee bedrijven in elke fase in het traject tussen innovatie en implementatie succesvol kunnen zijn. In de telecomsector levert P3 communications onafhankelijke technische en management adviesdiensten, waaronder netwerkplanning, end-to-end-optimalisatie, beveiliging, testen van QoS en QoE, internationale benchmarks, testen van apparaten en acceptatiediensten. P3 richt zich op alle bedrijfstakken met connectiviteitsbehoeften, waaronder netwerkproviders, leveranciers van apparatuur, fabrikanten van apparatuur, organisaties voor de openbare veiligheid en regelgevende instanties over de hele wereld. Meer informatie vindt u op de website www.p3-group.com.

 

Over connect

connect (connect-testlab.com) beschikt over een eigen testlaboratorium voor smartphones met testsites voor OTA (over the air)-prestaties, constante verbindings- en spraakkwaliteitsmetingen, display-performance en camerakwaliteit om smartphones grondig en in detail te kunnen beoordelen. connect is een publicatie van WEKA MEDIA PUBLISHING GmbH, de grootste uitgever op het gebied van technologie in Duitsland en onderdeel van de WEKA groep. De groep bestaat uit 20 mediabedrijven in vijf Europese landen (Duitsland, Nederland, Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland) en verschillende dienstverlenende bedrijven.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.