Gartner: ‘Public cloud groeit met 17,5 procent in 2019’

De omzet in de wereldwijde public cloud markt groeit dit jaar tot 214,3 miljard dollar. Het gaat om een stijging van 17,5% ten opzichte van de 182,4 miljard dollar omzet die in 2018 werd gerealiseerd. De markt zal in 2022 bijna verdubbelen ten opzichte van vorig jaar.

Dit voorspelt Gartner. Infrastructure as a Service (IaaS) is in 2019 het snelstgroeiende segment van de markt. Het segment groeit naar verwachting met 27,5% in 2019 tot 38,9 miljard dollar, ten opzichte van 30,5 miljard dollar in 2018. PaaS volgt met 21,8% groei.

Groeiende omarming van cloud-first
"Clouddiensten verstoren absoluut de industrie", licht Sig Nag, research vice president bij Gartner, toe. "Bij Gartner kennen we geen vendoren of service providers wiens business model en omzetgroei vandaag de dag niet wordt beïnvloed door de groeiende omarming van cloud-first strategieën door organisaties. Wat we nu zien is echter pas het begin. Gartner verwacht dat de omvang van de markt en de groei in de cloud services industrie in 2022 bijna drie keer zo groot zal zijn dan de groei van IT-diensten in het algemeen."

Meer dan een derde van de organisaties ziet cloudinvesteringen als een top 3 investeringsprioriteit, blijkt uit recente onderzoeken van Gartner. Het onderzoeksbureau verwacht dat tegen het eind van 2019 ruim 30% van de softwareinvesteringen van technologieproviders verschoven zal zijn van cloud-first naar cloud-only. Dit betekent in de praktijk dat inkomsten uit licentiegebaseerde software verder zullen teruglopen, terwijl SaaS en abonnement-gebaseerde cloudmodellen juist terrein winnen.

Investeringen in cloud-gerelateerde diensten lopen op
"Organisaties hebben cloud-gerelateerde diensten nodig om aan de slag te gaan met de public cloud en hun bedrijfsvoering te transformeren naarmate zij public clouddiensten omarmen", aldus Nag. Bedrijven besteden gemiddeld bijna 19% van hun cloudbudget aan cloud-gerelateerde diensten, zoals implementatie- en migratiediensten, cloud consulting en managed services. Gartner verwacht dat dit percentage in 2022 zal zijn opgelopen tot 28%.

Naarmate cloud binnen de meeste organisaties mainstream wordt, zullen product managers voor cloud-gerelateerde producten zich volgens het onderzoeksbureau moeten richten op het leveren van oplossingen die extra toegevoegde waarde bieden op het aanbod van hyperscalers.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.