5G stuwt winst Ericsson

Ericsson zag in het eerste kwartaal de omzet met 13 procent toenemen. Verder is een nettowinst geboekt van 2,4 miljard kroon, omgerekend circa 230 miljoen euro. De komst van 5G is een extra stimulans voor de groei van winst en omzet. Vandaag maakt Ericsson ook bekend het eerste 5G netwerk in Europa te hebben geactiveerd voor het Zwitserse Swisscom.

Ericsson focuste vooral op markten waar de ontwikkeling van 5G al vergevorderd is, zoals in Noord-Amerika. Dat resulteerde tot dusver in achttien nieuwe contracten voor de levering van 5G-materieel met goede marges. Meer dan welke leverancier dan ook.
Ericsson waarschuwt evenwel voor minder winstgevende opdrachten in het tweede kwartaal. Ook door seizoensinvloeden. Maar de aanhoudende groei in Noord-Amerika zal dit grotendeels moeten compenseren.

Börje Ekholm, President and CEO of Ericsson is positief over de toekomst. Hij verwacht dat de groei verder doorzet als eind 2019 ook de Aziatische markt opengaat voor 5G. ‘Verder blijven we substantieel investeren in research & development, met name op de terrreinen van 5G, automation en AI. Ook dit past in onze lange termijn strategie.”

Over de eerste drie maanden van dit jaar behaalde Ericsson een nettowinst van 2,4 miljard kroon, omgerekend bijna 230 miljoen euro. Een jaar eerder stond het bedrijf nog 725 miljoen kroon in het rood. De omzet steeg in het eerste kwartaal met 13 procent tot 48,9 miljard kroon.

Zwitserland actief in 5G

Ook vandaag maakt Ericsson bekend een deal te hebben gesloten met Swisscom voor het activeren van het eerste commerciele 5G-netwerk in Europa. Ericsson en Swisscom, de grootste telecommunicatie- dienstverlener in Zwitserland, hebben het eerste grootschalige commerciële 5G-netwerk van Europa, dat ook commercieel beschikbare smartphones ondersteunt, vandaag geactiveerd.

De twee strategische partners zijn in de eerste minuut van 17 april 2019 live gegaan met het netwerk, in navolging op het bemachtigen van een commerciële 5G-licentie door Swisscom. Omdat alle andere componenten reeds aanwezig waren, kon het netwerk eenvoudig worden geactiveerd direct nadat de licentie in handen was van Swisscom.

Het commerciële 5G-netwerk en gerelateerde 5G-diensten zijn nu beschikbaar in 54 steden en gemeenschappen in Zwitserland, inclusief de dichtbevolkte gebieden van Zürich, Bern, Genève, Basel, Lausanne en Luzern.

Swisscom-abonnees met commerciële 5G-smartphones en routers in de gebieden met dekking profiteren per direct van de hoge snelheden, lage latency en verbeterde mobiele breedbandfuncties van 5G-diensten op het gebied van infotainment, gaming, virtual reality en indrukwekkende media-ervaringen.

 

Het activeren van het 5G-netwerk opent tevens de deur naar het ontdekken van nieuwe mogelijkheden voor het Internet of Things (IoT) en Industry 4.0.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.