TNO neemt voortouw in aanpakken complexiteit high tech systemen

De innovatiekloof overbruggen, geavanceerde methodieken voor SW engineering ontwikkelen. Tijdens het ESI symposium deze maand in Eindhoven tekenden TNO, Obeo en Altran een intentieverklaring om samen te werken aan oplossingen voor deze complexe materie die steeds crucialer wordt in de high tech sector.

Thema van het ESI symposium was “Intelligence, the next challenge in system engineering”? Meer dan 500 system engineers afkomstig uit het brede high-tech industrie en academische netwerk van ESI waren aanwezig.
ESI, onderdeel van TNO, werkt al jaren in open innovatie samen met partners uit de high-tech industrie en de academische wereld aan de ontwikkeling van methodieken om deze complexiteit te beheersen. Mede dankzij deze methodieken blijft de Nederlandse high-tech industrie wereldwijd concurrerend.. Implementatie van deze geavanceerde methodieken heeft al geleid tot verbetering in de efficiency van engineering van 20% tot 80%.

 


Van links naar rechts Etienne Juliot (Obeo), Berry Vetjens (TNO), Lars Seegers (Altran) vertegenwoordigen de deelnemende organisaties.@ESI (TNO)

De high-tech industrie levert producten waarvan de complexiteit voortdurend toeneemt. Deze complexiteit is zodanig dat inzicht, overzicht en tegelijkertijd greep houden op de details een grote uitdaging is geworden en geen vanzelfsprekendheid. Hoe goed system engineers ook zijn, het menselijk brein kan deze complexiteit eigenlijk niet meer overzien.

We overbruggen hiermee de innovatiekloof
ESI maakt gebruik van de meest recente kennis van zijn universitaire partners (TU Delft, TU Eindhoven, Universiteit Twente en Radboud Universiteit Nijmegen) en ontwikkelt deze verder tot toepassingen in de industrie, inclusief benodigde tools. Berry Vetjens, directeur markt bij TNO ICT: “De grote uitdaging in toegepast onderzoek is om de innovatiekloof van onderzoek naar industriële toepassing te overbruggen. ESI als Joint Innovation Center van TNO bewijst zich hier weer als leidende onderzoeksgroep in Nederland voor high-tech systems design en engineering”.

De ontwikkelde methodieken zijn bij partners uit de high-tech industrie (o.a. ASML, NXP, Océ, Philips, Thales, Thermo Fisher Scientific) doorontwikkeld en gevalideerd. Deze bedrijven hebben gezamenlijk met TNO en voorheen het Ministerie van Economische Zaken geïnvesteerd in de ontwikkeling en zijn bereid de opgedane kennis te delen met de industrie. Frans Beenker, business directeur van ESI: “ESI richt zich op de ontwikkeling van nieuwe methodieken terwijl onze partners moeten kunnen vertrouwen op continuering van onze ondersteuning. Reden waarom wij partners hebben gezocht die ons kunnen helpen met grootschalige toepassing van onze resultaten binnen de bedrijven. Deze hebben we gevonden bij Obeo voor het vermarkten van tools en Altran voor de toepassing en support bij bedrijven.”

Etienne JULIOT, VICE PRESIDENT Obeo: “Als toonaangevende speler in de markt van Model-Based System Engineering en Modeling-tools zoals bijvoorbeeld Capella en Sirius, stellen we het bijzonder op prijs te kunnen werken met ESI. Zo kunnen we HW / SW-architecten de mogelijkheid bieden vroegtijdig simulaties realiseren. Het partnership met ESI en Altran is DE gelegenheid voor early adopters van Research & Open Source-projecten te profiteren van professionele software voor de industrie. "

Lars Seegers CEO Altran Nederland: “Altran is verheugd om de samenwerking met ESI en OBEO te ondertekenen waarmee geavanceerde ontwikkeling methodologieën en tools voor software engineering in de markt beschikbaar komen. We zijn ervan overtuigd dat de automatisering van software engineering van groot belang is om de complexiteit beheersbaar te houden en tegelijkertijd de algehele snelheid en kwaliteit van het engineeringsproces te verbeteren. Onze uitstekende expertise op het gebied van model driven engineering is van waarde bij de integratie van deze methodologieën en tools in high-tech omgevingen."

Over ESI (TNO)
ESI is een Joint Innovation Center van TNO, een initiatief vanuit de industrie, universiteiten en TNO. ESI richt zich op de ontwikkeling van methodieken en tools voor system design en system engineering. ESI’s uitgebreide research programma heeft als doel de high-tech industrie een voorsprong te geven op de concurrentie door verbetering van de doorlooptijd en efficiency van hun product innovatie proces en de functionaliteit en kwaliteit van hun producten. Daarnaast biedt ESI op maat gemaakte programma’s voor de ontwikkeling van competenties van systeem architecten en engineers.
Het strategische research programma van ESI richt zich op de ontwikkeling van nieuwe technieken voor design en engineering van high-tech (embedded) systemen en toepassingen in een steeds sneller veranderende technologische omgeving.
In het ESI onderzoeksprogramma werken multidisciplinaire teams van experts van gerenommeerde nationale en multinationale high-tech bedrijven samen met vakgroepen van top-universiteiten aan de ontwikkeling van de nieuwste technologieën en aan innovaties. Hierdoor wordt fundamenteel onderzoek direct gelinkt aan industriële toepassing. Het ESI netwerk is een uniek platform voor open innovatie dat samenwerking op het gebied van onderzoek mogelijk maakt, waarbij kennisuitwisseling tussen industriële stakeholders plaatsvindt.
ESI werd opgericht in 2002 als PPS en is in 2013 onderdeel van TNO geworden. Partners zijn vooraanstaande industriële bedrijven ASML, Océ, Philips Healthcare, Thales, Thermo Fisher Scientific en TNO en de Technische Universiteit Delft, Technische Universiteit Eindhoven, Twente Universiteit, en Radboud Universiteit Nijmegen.
www.esi.nl

Obeo
Obeo is een onafhankelijk en innovatief Frans software bewerkingsbedrijf. Obeo is in 2005 opgericht en heeft inmiddels een wereldwijd netwerk met kantoren in Frankijk (Nantes, Paris-Saclay en Toulouse), een Canadese dochteronderneming in Vancouver en diverse internationale partners.
Obeo levert visuele ontwerp en transformatie tools voor een snel groeiende digitale omgeving. Architecten kunnen bouwen op de software van Obeo, waardoor ze in staat zijn professionele complexe producten te ontwerpen en diensten te bieden en samen te werken aan baanbrekende innovatieve oplossingen. Onze open source technologieën worden inmiddels op grote schaal gebruikt door grote internationale bedrijven die wereldwijd actief zijn in diverse sectoren (o.a. verzekeringen, luchtvaart, ruimtevaart, telecommunicatie en transport).
Obeo investeert zelf actief in diverse open source projecten zoals Acceleo en Sirius. Getrouw aan principes van open innovatie, is Obeo ook actief betrokken bij de ontwikkeling van het Capella ecosysteem, een Open Source Model Based System Engineering (MBSE) oplossing. Als Obeo geloven wij erin dat MBSE de sleutel is in strategie die gericht is op het mogelijk maken van multi-domain engineering.
Obeo’s scala aan producten en diensten verbindt de openheid van Open Source aan de security van software ontwikkeling. Als marktleider van de Open Source community, is Obeo ook een strategisch lid van de Eclipse foundation, de Open Group en diverse andere innovatieve business netwerken.
www.obeo.fr

Altran
Altran geldt als de onbetwiste wereldleider in engineering en R & D diensten. Altran biedt klanten een ongeëvenaarde waarde propositie om tegemoet te komen aan hun transformatie- en innovatiebehoeften. Altran werkt samen met haar klanten, van het eerste concept tot industrieel product, en ontwikkelt de producten en diensten van morgen. Al meer dan 35 jaar biedt het bedrijf expertise op het gebied van Automotive, Aeronautics, Space, Defense & Naval, Rail, Infra & Transport, Energy, Industrial & Consumer, Life Sciences, Communications, Semiconductor & Electronics, Software & Internet, Finance & Public Sector. De acquisitie van Aricent breidt dit leiderschap uit naar halfgeleider, digitale ervaring en ontwerpinnovatie. Altran genereerde in 2018 een omzet van € 2,9 miljard, met ongeveer 47.000 werknemers in meer dan 30 landen.
www.altran.com

¬

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.