Datavaardigheid gemeenten van belang, ook op Koningsdag

Tilburg had vorig jaar met 150.000 bezoekers zijn drukste Koningsdag ooit. Utrecht verwelkomt het dubbele aantal gasten en in Amsterdam zijn er ’s middags ruim een miljoen mensen op de been. Data-analyse helpt gemeentes bij het  voorkomen of 'bespelen' van incidenten en opstoppingen.

Die drukte brengt een zware belasting van de infrastructuur met zich mee. Pleinen en wegen lopen vol, mensen gaan massaal van A naar B. Een optimale dienstregeling van het openbaar vervoer helpt opstoppingen zo veel mogelijk te voorkomen en parkeerbeheer probeert mensen naar de juiste parkeergarages en transferia te leiden. Dat klinkt misschien logisch, maar het vergt veel van de data-analyse en dataverwerking die deze maatregelen mogelijk maken.

Anticiperen
Data geeft ambtenaren volgens Emmanuel Vanderhaegen, Sales Director Benelux bij Qlik, inzicht in hoe openbare ruimtes worden gebruikt. “Daar kunnen zij vervolgens op anticiperen”, legt Vanderhaegen uit. “Dankzij een smart city systeem, met een weefsel van sensoren en apparaten, kunnen netwerken en burgers de openbare infrastructuur zo efficiënt en veilig mogelijk gebruiken. Lange wachtrijen, verkeersopstoppingen en noodsituaties zijn op feestdagen en evenementen niet altijd te voorkomen, maar wel te bespelen.” En dat bespelen is volgens Vanderhaegen het sleutelwoord. “Mensen – in alle lagen van de organisatie – moeten genoeg datavaardig zijn om die informatie op de juiste manier in te winnen en te interpreteren. Gekleurde gegevens lossen namelijk niks op.”

“Alle bestuurders en leiders hebben de opkomst van data gezien en beseffen wel dat data belangrijk is voor elke beslissing. Een goede ontwikkeling, maar we zijn er nog niet. We moeten data ook toegankelijk maken. Je hebt er niets aan als data wel beschikbaar zijn maar er geen toepassingen zijn om de inzichten eruit te halen die beslissingen kunnen onderbouwen. Een voorbeeld van hoe dat goed geregeld wordt, is de Londense deelgemeente Camden. Die heeft diverse datasets beschikbaar gemaakt, in een Burger Index voor de verschillende diensten, en biedt Open Data Challenges aan: workshops waar lokale applicatieontwikkelaars apps kunnen bouwen op basis van die datasets om de burgers beter te informeren.”

Slimme stad
Wereldwijd worden steden steeds slimmer, en ook in Nederland doen gemeentes er goed aan ervoor te zorgen dat de verkeersstromen in de stad geoptimaliseerd kunnen worden door met behulp van sensoren de juiste data te verzamelen en analyseren. Zo kan er op basis van de binnenkomende informatie een heatmap van de stad worden gemaakt, zodat de meldkamers weten waar de politie aan de slag moet. Of kunnen hulpdiensten beter toegankelijk worden door hulpposten neer te zetten op plekken waar voorheen veel incidenten waren.

Doe het datavaardig
Qlik helpt organisaties en overheden slimme stappen te zetten. En slimmer te worden. “Individuen faciliteren om data te begrijpen en te gebruiken, is essentieel. We moeten de drempels wegnemen in het gebruik van data en technologieën, om steden slimmer te maken en zo het welzijn van mensen in de steden te vergroten.” Hoe? Ten eerste door trainen en opleiden. Investeren in de vaardigheden van ambtenaren zodat die vol vertrouwen met data kunnen werken. Daarnaast zorgt Qlik ervoor dat zowel publieke als private organisaties zich bewust worden het belang van data.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.