Facebook komt met eigen spraakassistent Aloha

Facebook mengt zich in de concurrentiestrijd rondom slimme spraakassistenten. In navolging van Amazon Alexa, Google Assistant en Apple’s Siri, werkt de techreus sinds begin 2018 in het diepste geheim aan een eigen slimme stemassistent. Dat meldt de toonaangevende techsite Techcrunch. Een releasedatum is nog niet bekend.

Een team in de Amerikaanse staat Washington, met aan het hoofd AR/VR-directeur Ira Snyder, leidt het AI-project. Het initiatief ligt bij de divisie die ook verantwoordelijk is voor toepassingen met augmented en virtual reality. Die is bijvoorbeeld ook betrokken bij de ontwikkeling van de Oculus-headset. Hoe de slimme spraakassistent ingezet wordt, is nog niet duidelijk. Grote kans dat de assistent een koppeling krijgt met de slimme speakers van Facebook en de Oculus-headset.

Amazon domineert de spraakassistent-markt
In de race om de best verkopende spraakassistent liggen Amazon en Google aan kop. In de Verenigde Staten had Amazon in 2018 67% van de markt in handen en Google 30%.
In Nederland liggen die percentages heel anders, al gaat de adaptatie van de slimme luidsprekers Google Home en Amazon Alexa nu snel. Circa 5 procent van de Nederlandse huishoudens gebruikte in maart dit jaar al Google Home, 15 procent zegt het te kennen en 4 procent geeft aan van plan te zijn het binnenkort te gaan gebruiken. Bij Amazon Alexa liggen de Nederlandse cijfers lager. Circa 1 procent van de huishoudens gebruikt het, 1 procent spreekt de intentie uit het de komende maanden te gaan gebruiken en 7 procent is er al mee bekend. Pas eind vorig jaar kwam Google Home als eerste smart assistant in Nederland op de markt.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.