Europa koppelt databanken in strijd tegen identiteitsfraude

Europese databanken worden aan elkaar gekoppeld, zodat douane-, immigratie- en  politiediensten in de EU-landen identiteitsfraude beter kunnen bestrijden en criminelen makkelijker kunnen opsporen. Dat heeft het Europees Parlement besloten.

Onderhandelaars van de lidstaten en het Europees Parlement hebben overeenstemming bereikt over dit voorstel van de Europese Commissie. Het idee is dat politie- en grensdiensten met één blik op het scherm alle beschikbare informatie krijgen om te voorkomen dat terroristen en zware criminelen ongezien de EU binnenglippen of onder de radar blijven.

Onmisbaar instrument

Via een zoekportaal moeten op termijn iemands strafblad, visa, gezichtsscan of vingerafdrukken met een klik zijn op te roepen. ,,Dit is een onmisbaar instrument voor diensten als onze marechaussee of de Immigratie- en Naturalisatiedienst om hun werk goed te kunnen doen'', zegt CDA-Europarlementariër en  Jeroen Lenaers.

“Straks kan de politie iemand uit het buitenland die geen identiteitskaart bij zich heeft toch identificeren, doordat de agent op straat op basis van een vingerafdruk of een gezichtsfoto het identiteitenregister kan raadplegen.” Het gaat niet om het verzamelen van meer gegevens, maar een slimmer gebruik van informatie die er al is, aldus Lenaers.

 

300 miljoen burgers

De databank krijgt de naam Common Identity Repository of CIR en gaat de gegevens van meer dan 300 miljoen mensen, voornamelijk niet-EU-burgers, samenvoegen. In de databank komen identiteitsgegevens zoals namen en geboortedata, paspoortnummers en dergelijke samen met biometrische gegevens zoals vingerafdrukken en gezichtsscans. Deze gegevens worden dan beschikbaar voor alle grens- en politiediensten in de EU..

Onder meer data uit het Schengen-informatiesysteem (SIS), het EURODAC-systeem, waarin vingerafdrukken van asielzoekers en illegalen zijn opgeslagen, en het Visum-informatiesysteem (VIS) worden aan elkaar verbonden. In de toekomt kunnen ook andere IT-registers worden aangehaakt. De strengste privacyregels zijn van toepassing, zo heeft de Europese Commissie verzekerd.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.