Google gaat luchtkwaliteit in Amsterdam meten

Twee Google Street View Auto’s gaan tot de zomer van 2020 via sensoren de luchtkwaliteit in Amsterdam meten.  Amsterdam meet al op verschillende punten in de stad de kwaliteit van de lucht. Met de samenwerking in  Project Air View hoopp de gemeente de metingen van de vaste locaties aan te vullen met informatie van twee  mobiele Street View-auto's waardoor er een meer gedetailleerd beeld wordt verkregen van de huidige staat van de lucht in de stad. De samenwerking maakt deel uit van Google 's Project Air View.

De kwaliteit van de lucht die we inademen heeft grote impact op onze gezondheid. Zo leven Amsterdammers gemiddeld een jaar korter door het inademen van vervuilde lucht. Een aanzienlijk deel van ons leven vindt bovendien plaats in de buitenlucht. Zo vindt in Amsterdam, fietsstad bij uitstek, zo’n 36% van het verkeer plaats per fiets. Of je nu een fietser bent, een ouder die met de kinderen naar het park gaat of een stadsplanner; informatie over de luchtkwaliteit op straatniveau kan helpen om gebieden met een slechte luchtkwaliteit vast te stellen en verbeteringsplannen te ontwikkelen.

Op de foto v.l.n.r.: Pim van der Feltz (Directeur Google NL), Wethouder Sharon Dijksma van de Gemeente Amsterdam en Roel Vermeulen (Universiteit Utrecht) tijdens de bekendmaking van Project Air View in Amsterdam.

Om de metingen te kunnen uitvoeren worden de Street View auto’s uitgerust met luchtsensoren die stikstofmonoxide, stikstofdioxide, fijnstof en zwarte koolstof (roet) kunnen meten. Wetenschappers van de Universiteit Utrecht rusten de auto uit met de juiste apparatuur voor deze metingen. Zij werken ook samen met de gemeente en Google om de gegevensvalidatie en -analyse te leiden. Zodra de gegevensvalidatie en -analyse is voltooid, is ons doel om nuttige inzichten met het publiek te delen, zodat iedereen - burgers, wetenschappers, autoriteiten en organisaties - weloverwogen beslissingen kan nemen.

Kwaliteit van leven positief beïnvloeden
Project Air View is een voorbeeld van hoe we onze missie om alle informatie te organiseren en universeel toegankelijk en bruikbaar te maken kunnen uitbreiden naar informatie over de luchtkwaliteit, waarmee we de vervuiling kunnen verminderen en de kwaliteit van leven van mensen op positieve wijze kunnen beïnvloeden. Het is een van de vele inspanningen die we doen die gericht zijn op het toepassen van technologie op 's werelds meest urgente problemen.

De afgelopen vijf jaar hebben we de luchtvervuiling gemeten in Amerikaanse steden en sinds vorig jaar rijden ook in Londen en Kopenhagen speciaal toegeruste Street View-auto’s om metingen te doen. We zijn verheugd dat we nu ook in Amsterdam een bijdrage kunnen leveren aan het inzichtelijk maken van de luchtkwaliteit.

Voor meer informatie over Project Air View, ga naar g.co/earth/airquality.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.