Komende jaren 65 miljoen beschikbaar voor startup beleid

In totaal komt er de komende vier jaar zo’n 65 miljoen euro beschikbaar voor startup-en scaleup-beleid. Hiervan is 35 miljoen euro voor het nieuwe programma van TechLeap.NL en dertig miljoen euro voor andere maatregelen ter versterking van het ecosysteem. Dat maakte Mona Keijzer, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, deze week bekend.

De investering betekent ook dat Prins Constantijn van Oranje als startupambassadeur verbonden blijft aan StartupDelta. Die belangenorganisatie voor Nederlandse startups gaat wel verder onder een nieuwe naam. Later dit jaar wordt de naam omgedoopt tot TechLeap.NL.

De prins was de afgelopen drie jaar aangesteld als zogeheten special envoy van StartupDelta. Zijn ambassadeurschap loopt tot juli 2019. Hij liet in januari dit jaar weten dat hij een verlening van deze taak niet zag zitten. Hij was namelijk ontevreden over het startupbeleid van de Nederlandse overheid en het ambitieniveau van betrokken partijen.

Nu laat de organisatie weten dat Constantijn van Oranje is aangesteld als Special Envoy van TechLeap.NL. Dat is het vervolg op StartupDelta, waarbij naar eigen zeggen de inzet van de belangenorganisatie is vergroot.

TechLeap.NL richt zich naar eigen zeggen op de kennisontwikkeling over het startup ecosysteem, het tot stand brengen van nieuwe initiatieven in het ecosysteem en het verbinden van Nederlandse top scale-ups met de beste investeerders en programma’s. De nadruk ligt op de thema’s kapitaal, talent en markt in relatie tot snelle groei.

‘TechLeap.NL is onderdeel van een forse ambitiestap die de Nederlandse overheid rijksbreed zet om van Nederland het beste startup-ecosysteem van Europa te maken’, vertelt de organisatie in een persbericht.

In een opsomming van acties en investeringen gaat het onder meer om het aantrekkelijker maken om voor een startup te werken door een aanpassing van de fiscale regeling voor aandelenopties, het aanstellen van zes startup liaisons in zes prioritaire, internationale, grootstedelijke gebieden (‘hubs’) en een pilot voor het verlenen van een verblijfsregeling voor essentiële personeelsleden van een startup, afkomstig van buiten de Europese Unie.

Constantijn van Oranje, Special Envoy StartupDelta: ‘Het pakket en de rol die aan TechLeap.NL gegeven worden en de acties die de diverse ministeries nemen om het startup-en scaleupbeleid te verbeteren, geven mij het vertrouwen dat alle partijen de noodzaak en urgentie begrijpen dat we nu moeten doorpakken willen we de ambitie om van Nederland nummer een te maken, halen.’ Streven van de prins is om van Nederland een “unicorn-nation” te maken, zo stelt hij.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.