Opkomst 5G sneller dan verwacht

Tegen het eind van 2024 zal 45 procent van de wereldbevolking in een gebied wonen met 5G-dekking, voorspelt Ericsson in zijn laatste 'Mobility Report’. Er zullen dan 1,9 miljard 5G-abonnementen zijn. De verwachtingen zijn door de snelle adaptatie van 5G naar boven bijgesteld. Eind vorig jaar ging het bedrijf nog uit van 1,5 miljard abonnementen.

Het cijfer van 45 procent zou zelfs tot 65 procent kunnen oplopen, omdat spectrum-sharing-technologie 5G-implementaties op bestaande LTE-frequentiebanden van 4G mogelijk maakt. Sommige providers stellen daardoor nog ambitieuzere doelen, zegt Ericsson, tot wel negentig procent dekking van de bevolking binnen het jaar.

De sterke betrokkenheid van chipset- en apparaatleveranciers is ook de sleutel tot de versnelling van 5G-acceptatie. Smartphones voor alle hoofdspectrumbanden zullen in de loop van dit jaar op de markt verschijnen. Naarmate 5G-apparaten steeds beschikbaar worden en er meer 5G-netwerken beschikbaar komen, worden wereldwijd tegen het einde van 2019 meer dan 10 miljoen 5G-abonnementen wereldwijd gepland. De verwachting is dat de opname van 5G-abonnementen het snelste zal zijn in Noord-Amerika, met 63 procent in 2024. Noordoost-Azië volgt op de tweede plaats (47 procent) en Europa op de derde plaats (40 procent).
Wat dataverkeer betreft, denkt Ericsson dat we tegen het eind van 2024 zowat 131 exabyte of 131 miljoen terabyte per maand zullen verbruiken, waarvan 35 procent over 5G-netwerken. Een groot deel van dat verbruik zal op rekening van IoT-toepassingen komen. Er zijn nu wereldwijd een miljard cellulaire iot-verbindingen, een cijfer dat naar verwachting zal stijgen tot 4,1 miljard tegen het einde van 2024, waarvan 45 procent wordt vertegenwoordigd door massive iot. Industrieën die massive iot gebruiken, omvatten hulpprogramma's met slimme meters, gezondheidszorg in de vorm van medische wearables en transport met tracking-sensoren.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.