BTG Business Event; inspiratie en innovatie centraal

Een paar honderd bezoekers kregen vorige week in Huis ter Duin in Noordwijk een topprogramma tijdens het BTG Business Event ‘Digitalisering en 5G’. Met inspirerende speeches van onder meer Focco Vijselaar (DG Bedrijfsleven en Innovatie, Ministerie van EZK), Franc Weerwind (burgemeester Almere), Graeme Muller (NZTech) en als hoogtepunt  tijdens het diner oud Formule-1 coureur Robert Doornbos. Rode draad door de dag was verder de verkiezing voor de BTG Award voor ICT/Telecom manager en Young ICT/Telecom Professional van het Jaar.

De dag werd geopend door de nieuwe promo die BTG heeft laten maken. Daarna gaven dagvoorzitters Frits Huffnagel en Tom van Kooten het woord aan BTG-voorzitter Eric Reij, die de bezoekers welkom heette en nog even kort inging op de rol van BTG als krachtige enabler van kennis, kunde en best practices voor ICT- en Telecomgrootgebruikers. “Wij doen dit voor u. BTG is er voor en door de leden. Ik wens u een inspirerende dag.”

Tom van Kooten was overigens vorig jaar nog winnaar van de BTG award Young ICT/Telecom Professional, categorie gebruiker. “De waardering die je krijgt met zo’n Award is een enorme stimulans. Het feit dat we nu met een peergroup onder meer young professionals structureel bij BTG gaan betrekken is erg leuk en nuttig.”

Brancheorganisatie 2.0

Petra Claessen, Managing Director & New Business BTG introduceerde vervolgens Graeme Muller van het Nieuw-Zeelandse NZTEch, volgens Claessen ‘de BTG van Nieuw Zeeland’. Muller schetste een beeld van de toekomst van samenwerken, die binnen zijn organisatie NZTech al behoorlijk ver is gevorderd. Hij heeft zijn brancheorganisatie voor digitalisering opgebouwd rond projecten en slimme collaboration tools.

Verder vertelde hij over het congres Building connected digital nations 2030 dat een aantal koplopers in digitalisering vorig jaar organiseerde. Nederland was er als ‘middenmoter’ niet bij.

Samenwerken is essentieel, zo stelde hij. ‘De tijd is aangebroken om in alle sectoren digitaal leiderschap te tonen. Organisaties als BTG en NZTech spelen een centrale rol in het verbinden, promoten en bevorderen van technologische ecosystemen. Samen kunnen we inspiratie bieden voor een positieve mindset voor digital tech, inclusief diversiteit en aansluiting van groepen die achterblijven. We kunnen best practices delen, samenwerken op projecten en elkaars ontwikkeling ondersteunen. Er is geen digitale natie zonder een bloeiende en groeiende technologiesector. In de wereld zijn internationale connecties essentieel om de groei van een economie te stimuleren. Evoluerende partnerships zoals BTG en NZTech stimuleren een stroom aan kennis en investeringen, en bieden marktkansen voor zowel leden als deelnemers.’

Verder noemde hij concrete voorbeelden van verandering. “Over 20 jaar rijden onze kinderen in autonomus cars rond, chattend met hun vrienden over autonomus vliegtuigen, zoals wij nu praten over autonomus cars. We zijn er in geslaagd om de kosten voor het bouwen van een raket van 50 naar 5 miljoen terug te brengen door de inzet van 3D Printing.” Verder noemde hij de komst van nieuwe business modellen, zoals de ‘uberisation van raketvluchten’ via de website rocketlaunch, waar je online een  ticket voor een ruimtevlucht  kunt bestellen

Overheid actief met connectiviteit

Focco Vijselaar vertelde als DG Bedrijfsleven en Innovatie van het Ministerie van EZK vervolgens over de rol en de visie van zijn Ministerie rond digitalisering en connectiviteit en dan met name 5G. “Eergisteren heeft de Tweede Kamer aangegeven dat men zich realiseert dat een brede aanpak van digitalisering noodzakelijk is. Wij als Rijk lopen al een jaar vooruit op die wens van de kamer. Zaken als datadelen, cybersecurity, talent en ook connectiviteit zijn daarbij heel belangrijk. Waar ik ook kom, overal speelt digitalisering een cruciale rol. Het is een echte disrupter. Elk bedrijf kijkt opnieuw naar zijn business, denkt opnieuw na. Daar hopen we met onze digitaliseringsstrategie aan bij te dragen.”

Vervolgens ging hij verder in op het actieplan digitale connectiviteit .”Connectiviteit is een basisbehoefte geworden. Vraag is; welke connectiviteit hebben we eigenlijk nodig. Volgens de Europese Commissie zijn we momenteel de beste van Europa. 96 Procent van de huishoudens heeft een 100Mbs aansluiting en een hele goede mobiele dekking. Maar de vraag is vooral, hoe blijven we koploper. Hoe kan connectiviteit bijdragen aan innovatie. We praten met heel veel marktpartijen, en met betrokkenen als BTG, waar we ook lid van zijn.

We gaan zorgen voor voldoende frequentieruimte in het spectrum. Het is een van onze belangrijkste  taken om te zorgen dat de verdeling van frequenties beschikbaar is. In 2020 is de eerste multiband veiling en we zoeken naar een oplossing voor de 3,5 GHz band zodat we die ook op tijd kunnen uitrollen. De Nota mobiele communicatie zal zéér binnenkort verschijnen”, vertrouwde hij zijn publiek tenslotte toe.

“Voor mobiel breedband en grootschalige IoT heb je  nog geen 5G nodig, maar voor betrouwbare verbindingen met een zeer korte reactietijd zeker wel. Daar ligt ook de grootste uitdading voor de markt: Wat hebben vragers nodig en wat moeten aanbieders aanbieden. Geen bulk, maar maatwerk.”

Slimme stad

Burgemeester Franc Weerwind van de gemeente Almere vertelde over zijn relatief jonge en slimme stad, die is gegroeid naar 200.000 inwoners en de potentie heeft om de 5e stad van Nederland te worden met 350.000 inwoners.

Hij waarschuwde de ICT’ers in de zaal: “Smart cities zijn niet alleen business modellen, maar het gaat om publieke waarden. We zijn steeds meer verbonden door de online wereld. Ook als lokale bestuurder zie je dat grens tussen de digitale wereld en echte wereld verdwenen is. Dat biedt kansen en ook bedreigingen. Het is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om die discussie  aan te gaan.”

“Efficiency van ons overheidsapparaat is belangrijk en kan met name door digitalisering. De techniek is verder dan wij willen en kunnen gebruiken. Maar willen we het benutten, is het wijs?  Is het betrouwbaar en veilig? En ik volg de ontwikkelingen in Amerika en China. Publieke waarden heb ik hoog in het vaandel, maar ik sluit mijn ogen niet voor de kansen die het biedt voor de samenleving.”

Vrolijke noot

Hospitality expert en taalvirtuoos Luc van Bussel nam de bezoekers mee naar de warme kant van werken. Een mooie relativering in een dag vol digitalisering. Hij benadrukte het belang van hospitality in deze tijd en gaf daarbij een aantal voorbeelden vanuit zijn eigen bedrijf Regardz. Nieuwe medewerkers worden daarbij bijvoorbeeld aan het begin van hun eerste werkdag door het voltallige personeel buiten opgewacht, ook als het pijpenstelen regent.

Tijdens het avondprogramma stond, naast een uitstekend driegangendiner, de bekendmaking van de winnaars van de BTG Awards centraal. Robert Doornbos, oud Formule-1 coureur, gaf een kijkje in de wereld van snelle bolides. Naast Formule 1 heeft hij ook Indy Car races in Amerika gereden, waarbij snelheden boven de 400 km/u worden gehaald. Hij lardeerde zijn verhaal met smeuïge anekdotes en filmpjes waarbij de snelheid en complexiteit van de snelheidsraces goed naar voren kwam. Dat IT en digitalisering een grote rol speelt in deze wereld van snelle bolides, was ook een interessant onderdeel van zijn verhaal.

BTG Awards

De verkiezing van de BTG Awards liep als een rode draad door de dag én de avond. Overdag moesten de tien kandidaten in de drie categorieën pitchen voor het publiek en voor de jury. De presentaties van de kandidaten waren, zonder uitzondering, indrukwekkend en van hoog niveau.

Young ICT/Telecom Professional (gebruikers)

Voor de categorie Young ICT/Telecom Professional (gebruikers) waren vier kandidaten genomineerd. Djoeke Jehee (Schiphol Group) was (mede)verantwoordelijk voor de technologie op de nieuwe pier die op Schiphol wordt aangelegd. Hoe manage je zo’n uitbreiding en innovaties op basis van koppeling aan bestaande infrastructuur, was de kern van haar presentatie.

Burcu Bayar Kuzlak (Gemeente Amsterdam) was betrokken bij de uitrol van 5G in Amsterdam. In april 2018 is de gemeente gestart met een proeftuin. De focus lag op mogelijkheden rond 3,5 GHz, volgens haar de belangrijkste standaard voor 5G uitrol, daar verwacht ze de meeste infrastructurele wijzigingen. Inmiddels is de pilot omgezet naar het 5g fieldlab Amsterdam. Haar boodschap voor de zaal: ‘Wees trots als ambtenaar en ga innoveren!’

Charles Maas was binnen Schiphol actief binnen de afdeling digital (smart assets &buildings). Hij was betrokken bij het automatiseren van het zogeheten odd-size bagage process (afwijkende bagage). Heeft een procesanalyse gemaakt in nauwe samenwerking met de  afdeling security en een nieuwe procedure hiervoor ontwikkeld.

Eline Katsma (Allinq) vertelde over gedragsverandering tijdens een implementatietraject en noemde tand flossen als voorbeeld van gedragsverandering; in de praktijk is het moeilijk in te vullen. In haar geval moest ze ervoor zorgen dat een nieuwe app voor monteurs onderweg ook gebruikt zou worden. Met de app kunnen de monteurs een stream opbouwen voor communicatie intern. Deze gaat verder dan bijvoorbeeld  Skype. “Je kunt er ook aantekeningen mee  maken, en data en documenten bijhalen. Mijn uitdaging was om ervoor te zorgen dat ze tool ook gaan gebruiken. Dat is aardig gelukt. Door coachen en aandacht”

Young ICT/Telecom Professional  “leveranciers”

Vervolgens was het de beurt aan de Young ICT/Telecom Professionals in de categorie leveranciers.

Jaimy Nijnens (YSE/Philips) vertelde over circulariteit als nieuw business model binnen Philips en zijn rol daarin. “96 procent van de spullen die we kopen is binnen 6 maanden afval. Ook Philips wil beter nadenken over hergebruik van grondstoffen. Circulariteit als nieuw business model. In 2020 wil Philips 15 procent omzet realiseren uit circulaire producten en oplossingen. Ik heb gekeken hoe software hierin kan bijdragen, dat blijkt cruciaal voor versnellen, neem Spotify, dat  heeft hardware discs overbodig gemaakt.”

Tim de Wolf (Koning & Hartman) vertelde hoe hij vanuit een traineeship bij Koning & Hartman in enkele jaren tijd een afdeling Smart Industry had opgezet.“Na mijn studie kwam ik in  2014 als trainee binnen met als opdracht smart industries op te zetten. Ik ben met klanten gaan praten om me te oriënteren en heb  smart industry round tables opgezet. Toen kwam Tata Steel,  die wel interesse had. Hun vraag was: hoe groot is het gat tussen Tata Steel en Smart Industry in de 21e eeuw. Daar ben ik mee aan de slag gegaan. Inmiddels hebben we een volwaardig Smart Industry team van tien man, met onder meer onze Smart Industry scan.”

David Lo Dico van YSE ging aan de slag met de overgang naar predictief onderhoud voor de grootste Daf trucks dealer van Nederland.“ Ik dacht altijd’;  vrachtwagens zijn van die ouderwetse logge dingen die op de snelweg in de weg rijden, maar  het zijn tegenwoordig rijdende computers. Zij kwamen met de vraag naar predictief onderhoud, oftewel voorspellen wanneer onderhoud nodig is en wanneer onderdelen stuk gaan. Dat staat haaks op reparatief onderhoud, waarbij je volgens standaardtermijnen onderhoudt en onderdelen vervangt. Bij predictief werk je op basis van big data uit verleden en machine learning. Dat voorkomt uitval, pech onderweg en  je kunt kosten aan zien komen en beter plannen. Dat voorkomt wachtende monteurs.” Eenvoudig was het niet. “Het kan allemaal, maar de implementatie is lastig binnen een bedrijf dat het al 80 jaar zo doet. We werken nu met multidisciplinaire teams, de IT’er en monteur werken daarbij samen.”

ICT/Telecom Manager van het jaar

Ook de drie genomineerden voor de ICT/Telecom Manager van het Jaar gaven hun pitch voor de volle zaal. Ruben van den Brink werkt sinds 3 jaar als IT-manager bij Surfnet, dat hij omschreef als national research en education netwerk. Als niet techneut tussen al die techneuten besefte hij: “Het enige wat ik in te brengen heb, is mezelf.” Ondertussen is het hem en zijn teams gelukt om Surfnet 8.0 uit te rollen. Van den Brink stelt tenslotte als echte mensenmanager vol trots al de mensen in zijn teams voor.

Vervolgens pitchte Peter Rake van 5Groningen. Vanaf 2016 is daar het 5G fieldlab van de grond af opgebouwd. Hij vertelde over de inspanningen die het kost om samenwerken tussen concurrerende bedrijven te regelen. De lobby met de overheid, onder meer om vrijstelling te krijgen voor 5G in combinatie met het nabijgelegen Burum, waar de overheid nog altijd op deze bandbreedte werkt. Hij liet succesvolle toepassingen zien van 5Groningen, waaronder de smart potatoe, zelfrijdende shuttlebus, slimme boei en een beeldverbinding tussen ambulance en arts in ziekenhuis.

Als derde kandidaat kwam Arjan Kampman van Port of Amsterdam aan het woord. Hij vertelde over het project Poseidon om domme duwbakken te verslimmen. “Klanten waren op zoek naar ligplaatsen of waren hun ligbakken kwijt, die raakten op drift. Dat gaf veel administratieve lasten. We hebben nu een oplossing die compatibel is met andere trackers en andere havens.” Allerlei zaken kwamen daarbij naar voren, zoals agile werken, onder meer met Google design sprint en input van  klanten. “De vraag in het kader van digitale transformatie is, wordt dit je nieuwe verdienmodel, of maak je het open voor andere havens zodat het een standaard kan worden. En zijn er services waarmee je met data nieuwe dingen kunt doen.”

Hoogtepunt van de avond was uiteraard de bekendmaking van de winnaars van de BTG Awards. Winnaar in de categorie ICT/Telecom Manager van het Jaar werd Peter Rake, die zijn winst spontaan opdroeg aan alle slachtoffers van de aardbevingen in Groningen.

Voorzitter van de jury voor de ICT/Telecom Manager van het Jaar Hessel Dikkers (CIO Nederlandse Spoorwegen) roemde Rake om zijn niet aflatende inzet om 5G in combinatie met de regio Groningen op de kaart te zetten. “Een knappe prestatie hoe Peter in staat is geweest om allerlei diverse stakeholders met verschillende belangen aan elkaar te binden. Van ministerie, technologie bedrijven en studenten. Hierbij kijkt hij niet alleen naar de technologie maar juist ook naar de praktische oplossingen van ondernemers, die zich hierdoor verder kunnen ontwikkelen. Met als gevolg dat er op dit moment een aantal mooie innovaties zijn neergezet. Peter is een ambassadeur pur sang. Niet alleen voor het 5G project maar ook voor de provincie Groningen.”

Winnaar in de categorie Young ICT/Telecom Professional “Gebruikers” werd Djoeke Jehee, Projectmanager bij Royal Schiphol Group. Het juryrapport zegt over haar: “De jury feliciteert jou met het winnen van de Young Professional van het jaar. We zijn daarbij in het bijzonder onder de indruk van je aanpak waarin je in een groot en complex project structuur aanbrengt en een helicopterview houdt. Overzicht heb je gecreëerd door een duidelijke architectuur en deelprojecten. Je overziet ook de complexiteit met de bestaande ICT systemen, de risico’s aan de hand van een gedegen analyse, de verschillende bedrijven in bouw en ICT en de grote groep stakeholders op Schiphol. Je weet te overtuigen en toont een winnaarsmentaliteit. Daarbij is ook duidelijk dat de realisatie van deze pier van strategisch belang is voor Schiphol en daarmee voor ons als reiziger en innovatieve oplossingen toegepast worden.”

In de categorie Young ICT/Telecom Professional “Leveranciers” ging de Award naar Jaimy Nijnens, Circular Young Professional bij YSE/Philips. Ook hier een lastige keuze voor de jury uit drie top nominees. Over Jaimy zei de jury: “De Jury vond het thema dat Jaimy heeft gepresenteerd een thema met een enorme maatschappelijke relevantie en impact. We hebben gemerkt dat door de wijze van presenteren en de antwoorden op de gestelde vragen dat het onderwerp Software inzetten, digitalisering en circulaire economie ook een onderwerp is dat echt vanuit zijn hart komt. Passie, gedreven en oprecht.”

Na afloop gingen alle genomineerden, jury’s en andere betrokkenen op de foto en werd er tijdens de koffie nog lang nagesproken over deze inspirerende dag.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.