Europees Hof: Skype is telecomdienst

De mogelijkheid die Skype aanbiedt om tegen betaling vaste en mobiele telefoonnummers te bellen moet worden gezien als een telecomdienst. Het Europees Hof van Justitie heeft dat bepaald in een zaak die het Microsoft-bedrijf had aangespannen tegen de Belgische telecomtoezichthouder BIPT.

Skype kreeg in mei 2016 een boete van 223.000 euro van het BIPT omdat het zijn dienst SkypeOut niet had aangemeld, zo meldt de Belgische site Knack.be.  De waakhond is van mening dat die een elektronische communicatiedienst is en daarom valt onder de telecomwetgeving. Daarbij horen bijvoorbeeld eisen op het vlak van netwerkwerkveiligheid, gegevensbescherming en toegang tot nooddiensten.

Het Amerikaanse bedrijf heeft altijd volgehouden dat het om een internetdienst gaat. Skype tekende bezwaar aan tegen de boete, waarna het hof van beroep in Brussel de kwestie voorlegde aan het Europees Hof. Dat wijst er nu op dat Skype-gebruikers moeten betalen voor een verbinding met vaste en mobiele nummers en dat daarvoor gebruik wordt gemaakt van de diensten van telecomproviders. SkypeOut valt daarom onder de Europese telecomrichtlijn uit 2002.In de zaak van Skype vs. het BIPT lijkt het nu vast te staan dat de regulator gelijk zal krijgen van het hof van beroep, maar het arrest heeft ook als resultaat dat gelijkaardige VoIP-diensten (Voice over IP) in heel de Europese Unie voortaan als telecomdiensten zullen moeten worden beschouwd.

Het arrest heeft expliciet betrekking op het bellen via het internet naar telefoonnummers. VoIP kan ook worden gebruikt om louter via IP-netwerken te bellen, bijvoorbeeld via WhatsApp en FaceTime. Ook Skype biedt die dienst aan.

 

Skype zelf verwelkomde intussen de duidelijkheid die het EU-Hof met het arrest heeft geschapen, en stelde ook nog te verwachten dat het Brusselse hof van beroep het arrest zal uitvoeren in de lopende procedure. "Skype zal zich houden aan de uiteindelijke beslissing van het hof van beroep", aldus een woordvoerder van het programma van technologiereus Microsoft.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.