CIO verliest zicht op IT-uitgaven

Steeds meer IT-uitgaven worden onttrokken aan het oog van de hoogste IT-baas, de CIO. Wereldwijd staat ruim zestig procent van de grote bedrijven inmiddels toe dat investeringen in technologie buiten de IT-afdeling plaatsvinden. Hiermee lopen bedrijven grote veiligheidsrisico’s en een grotere kans op een cyberaanval.

Dat stellen adviesbureau KPMG en wervingsbureau Harvey Nash naar aanleiding van hun gezamenlijk uitgevoerde CIO Survey 2019. Het betreft een internationaal onderzoek onder zo'n 3.600 CIO’s in ruim honderd landen. Daaruit komt naar voren dat de hoogste IT-bazen steeds minder directe controle op de IT-uitgaven in hun bedrijf hebben. Eén op de tien bedrijven stimuleert zelfs een grotere invloed van niet-IT-afdelingen bij tech-investeringen.

Salesafdeling betrekken biedt kansen
Volgens de onderzoekers levert de groeiende invloed van commerciële afdelingen op dit soort investeringen bedrijven aanzienlijke kansen op, zoals het verbeteren van de klantervaring en een snellere time-to-market. Maar de tanende betrokkenheid van de CIO en zijn IT-afdeling zorgt ook voor toenemende privacy- en veiligheidsrisico’s. KPMG en Harvey Nash stellen dat ondernemingen hierdoor twee keer zoveel veiligheidsrisico’s lopen met daarbij een grotere kans slachtoffer te worden van een grote cyberaanval.

Dubbelrol
Uit de CIO Survey blijkt dan ook dat de positie van de CIO onder druk staat. Tekenend hiervoor is dat een IT-directeur steeds minder vaak deel uitmaakt van de directie van een bedrijf: minder dan zestig procent tegenover meer dan zeventig procent. Wel krijgt de CIO steeds vaker de rol van de chief digital officer (CDO).
Die nieuwe functie nam de afgelopen jaren een hoge vlucht maar inmiddels vlakt de groei af en wordt de digitaliseringsportefeuille vaker bij de CIO neergelegd. Dat wordt een dubbelfunctie, verwachten de onderzoekers: zowel verantwoordelijk voor de IT-operatie als voor de verdere digitalisering van een bedrijf.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.