5G workshop EuroDIG; samenwerking essentieel

Mede namens INTUG en BTG nam Jan van Alphen op 19 juni deel aan de, in het kader van EuroDIG, georganiseerde workshop over 5G. Centraal thema was de relatie tussen regulering en innovatie bij de introductie van 5G.

Jan van Alphen verzorgde een korte presentatie en nam deel aan de paneldiscussie, onder leiding van Kristina Olausson, Public Policy Manager ETNO. De andere panelleden waren Thomas Grob, Deutsche Telekom, Hanane Boujemi, Tech Policy Tank en Ola Bergström van de Zweedse Post and Telecom Authority (PTS).

Internationale aanpak
In zijn presentatie benadrukte Jan de noodzaak tot een internationale aanpak waarin vertegenwoordigingen van zakelijke afnemers, regelgevende overheden en instanties nauw samenwerken met providers en overige gerelateerde ICT-leveranciers aan de realisatie van goede use cases waarin gestreefd wordt naar een optimaal rendement. Hij benadrukte dat snelheid is geboden en dat we moeten leren van eerdere trajecten zoals destijds de uitrol van 3G en 4G en de wijze waarop we tot internationale roamingafspraken zijn gekomen op Europees niveau. Dit heeft teveel tijd gekost, onder andere gehinderd door nationale en internationale stagnerende discussies.

Randvoorwaarden
In het kader van 5G is het van groot belang dat er aandacht is voor alle gerelateerde randvoorwaarden, zoals de borging van full coverage voor de continuïteit van zakelijke dienstverlening, waaronder de benodigde real-time communicatie voor mission critical toepassingsgebieden, onder andere in de zorg, de havenindustrie, vliegvelden en de buitengebieden.
Ook is er aandacht nodig voor de wijze waarop met 5G invulling kan worden gegeven aan indoor coverage vraagstukken en multi user omgevingen. Hierbij zou moeten worden gestreefd naar complementaire infrastructuren, technieken en systemen, die leiden tot een optimaal rendement op basis van seamless gebruik. Daarnaast mogen spectrumveilingen niet leiden tot stagnatie in de uitrol van 5G en zal er aandacht moeten zijn voor andere criteria op basis waarvan spectrumallocatie kan plaatsvinden en de gezondheidsaspecten van 5G. Dit alles vraagt om een vernieuwende aanpak op basis van een internationaal, flexibel samenwerkingsframework, waarin alle stakeholders agile samenwerken. EuroDIG biedt hiervoor een uitstekend forum.

Klik hier voor de  conclusies en presentaties van de workshop

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.