70 procent verwacht ooit autonoom te vliegen

Zeventig procent van de consumenten voelt zich comfortabel bij het idee om ooit in een autonoom vliegtuig te stappen. Dit blijkt uit Global Autonomous Vehicle Study van ANSYS, leverancier van simulatietechnologie, dat de mate van comfort en zorgen van consumenten ten aanzien van zelf-vliegende voertuigen onderzoekt.

Twee weken geleden tijden het BTG Business Event legde Graeme Muller van NZTech ook al dit verband. “Over 20 jaar rijden onze kinderen in autonomous cars rond, chattend met hun vrienden over autonomous vliegtuigen, zoals wij nu praten over autonomous cars.”

Het onderzoek van ANSYS biedt inzicht in het sentiment onder consumenten over de toekomst van het autonome vliegtuig. Hieronder een overzicht van de belangrijkste uitkomsten van het onderzoek:

“De resultaten van dit onderzoek zijn bemoedigend voor de gehele luchtvaartindustrie. Mensen zijn klaar voor een nieuwe manier van reizen,”

• Adoptie: Hoewel 70% van de consumenten het ziet zitten om ooit in een autonoom vliegtuig te stappen, is slechts 58% bereid om dit binnen nu en tien jaar te doen. 12% wacht liever nog langer dan tien jaar.
• Angsten van consumenten: Gevraagd naar de grootste zorgen met betrekking tot autonome vluchten geven consumenten aan zich het meeste zorgen te maken over falende technologie (65%) en over hoe de automatische piloot reageert op externe factoren als turbulentie en weersomstandigheden (57%).
• Vertrouwen van de reiziger: Van de ondervraagde consumenten maakt 71% zich geen zorgen over het veilig opstijgen, en 76% ziet geen gevaar in een autonome landing.
• Bewustzijn van automatische piloot: Slechts 7% is zich bewust van de mate waarin vliegtuigen op dit moment al autonoom vliegen. Toen de respondenten te horen kregen dat waarschijnlijk alleen de eerste en de laatste tien minuten van hun meest recente vlucht door de piloot werden uitgevoerd, en de rest op de automatische piloot, gaf 36% aan zich veel veiliger te voelen in een volledig autonoom vliegtuig.
• Millennials stappen sneller in: Van de respondenten in de leeftijd van 18 tot 24 jaar zou maar liefst 83% het aandurven ooit in een autonoom vliegtuig te stappen. Van de respondenten in de categorie 65+ is dit slechts 45%.
• Veiliger dan een bankrekening: Van de ondervraagden denkt 39% dat een autonoom vliegtuig het moeilijkste systeem is om te hacken, gevolgd door bankrekeningen (27%), smartphones (17%), computers (14%) en zelfrijdende auto’s (12%).
• Woon-werkverkeer van de toekomst: Meer dan de helft van de respondenten (63%) zegt zeker of waarschijnlijk in een vliegende taxi te stappen.
“Het is waarschijnlijk dat autonome vliegtuigen in het volgende decennium worden gebruikt voor het reizen tussen én binnen steden, waarbij in eerste instantie vooral voor cargo- en taxivluchten. In de grote commerciële toestellen zal verdere automatisering geleidelijk worden toegepast, te beginnen met vluchten met één piloot, gevolgd door volledig autonome vluchten,” zegt Priyanka Chimakurthi, senior research analyst bij Frost & Sullivan. “Automatisering zal het luchtverkeer ongetwijfeld blijven veranderen, zoals het de afgelopen decennia al heeft gedaan. Daarbij moeten echter wel verschillende uitdagingen worden aangepakt, om te beginnen de perceptie van de reiziger, praktische problemen en uitdagingen op het gebied van batterij- en aandrijftechnologie.”
autonomous-flight-infographic
Om ervoor te zorgen dat autonoom vliegen algemeen geaccepteerd wordt, is het cruciaal om te bewijzen dat het veilig en betrouwbaar is. De geïntegreerde simulatiemogelijkheden van het Amerikaanse technologiebedrijf ANSYS richten zich op alle elementen van een autonoom vliegtuig, van sensoren en software tot de rol van de piloot en omgevingsfactoren. Hierdoor kunnen marktleiders veilig baanbrekende innovaties leveren voor de toekomst van de luchtvaart.

“De resultaten van dit onderzoek zijn bemoedigend voor de gehele luchtvaartindustrie. Mensen zijn klaar voor een nieuwe manier van reizen,” aldus Eric Bantegnie, vice president en general manager, ANSYS systems business unit. “Digitale veiligheidsoplossingen zijn van groot belang voor fabrikanten om te voldoen aan de eisen van de klant. ANSYS bouwt voort op twintig jaar ervaring in het leveren van gecertificeerde embedded software die cruciaal is voor vliegveiligheid. Daarom biedt ANSYS snellere, effectievere tests en validatie waardoor autonome vliegtuigen sneller en veiliger op de markt gebracht kunnen worden.”

Luchtvaartfabrikanten moeten uitgebreide functionele veiligheidstesten en analyses uitvoeren om elk systeem en ieder component van het vliegtuig te valideren. Met de simulatieoplossingen van ANSYS kunnen luchtvaartengineers elke fout identificeren door middel van honderden miljoenen kilometers aan gesimuleerde tests. Engineers kunnen zo potentiële problemen al in de eerste fase van het systeemarchitectuurontwerp en de productie signaleren en oplossen, en zo de time-to-market versnellen.

Onderzoeksmethode
In opdracht van ANSYS voerde Atomik Research een online survey uit onder 22.041 volwassenen in 11 markten (het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, de DACH-regio, Frankrijk, Italië, Spanje, Zweden, Japan, China, India en de Benelux). Het onderzoek vond plaats tussen 26 april 2019 en 7 mei 2019. In overeenstemming met de richtlijnen en regels van de Market Research Society, valt de foutmarge binnen de +/- 2% bij een betrouwbaarheidsniveau van 95%. Atomik Research is een onafhankelijk, creatief marketingonderzoeksbureau dat werkt met MRS-gecertificeerde onderzoekers en is trouw aan de regels van MRS.

Een overzicht van de lokale (Nederland, België en Luxemburg) uitkomsten is hier  te vinden

Over ANSYS. Inc.
Als je ooit een raketlancering hebt gezien, hebt gevlogen in een vliegtuig, een auto hebt bestuurd, een computer hebt gebruikt, een mobiel apparaat hebt aangeraakt, over een brug bent gereden of wearable-technologie hebt gebruikt, is de kans groot dat je een product hebt gebruikt waarbij ANSYS-software een cruciale rol heeft gespeeld in de ontwikkeling ervan. ANSYS is de wereldleider op het gebied van engineering-simulatie. Via onze Pervasive Engineering Simulation-aanpak helpen wij 's werelds meest innovatieve bedrijven om hun klanten betere producten te leveren. Door het bieden van het beste en breedste softwareportfolio voor engineering-simulatie, helpen we hen de meest complexe ontwerpuitdagingen op te lossen en producten te maken die alleen door de verbeelding worden beperkt. ANSYS is opgericht in 1970 en heeft haar hoofdkantoor ten zuiden van Pittsburgh, Pennsylvania, VS. Ga naar www.ansys.com voor meer informatie.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.