Belgisch ASCO drie weken plat na cyberattack

Drie weken na een cyberaanval bij vliegtuigonderdelenbouwer Asco in het Belgische Zaventem kan het merendeel van de duizend personeelsleden weer aan de slag. Al is nog niet alles opgelost, stelt de directie.

Asco werd drie weken geleden getroffen door een ransomware-aanval. Daardoor moest het bedrijf in eerste instantie twee dagen de deuren sluiten. Die sluiting duurt intussen zo'n drie weken. Asco bevestigt nu dat die sluiting van de baan is, aldus het Belgische Data News.
‘De grote meerderheid is terug aan het werk’, zegt woordvoerster Vicky Welvaert. Wel benadrukt ze dat niet alle problemen zijn opgelost. ‘Een aantal kernsystemen zijn nog steeds niet operationeel, maar we zijn er de afgelopen weken in geslaagd om workarounds uit te werken waardoor de productie-activiteiten geleidelijk aan kunnen worden hernomen.’
Het bedrijf kan nog niet, zoals voorheen, de volledige productiecapaciteit benutten. Ook gebeuren heel wat processen momenteel opnieuw handmatig. Ook een aantal nevenactiviteiten zijn nog niet helemaal operationeel.
Bij ransomware worden alle bestanden in een bedrijfsnetwerk versleuteld. De toestellen worden pas vrijgegeven als het slachtoffer daarvoor betaalt. Details over de aanval zelf wil Asco momenteel nog niet kwijt. Wel zegt Asco dat het ervoor gekozen heeft om het probleem zelf op te lossen, in plaats van de hackers te betalen.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.