Vodafone maakt zijn eerste Nederlandse 5G-verbinding

Vodafone heeft in Maastricht zijn eerste 5G-verbinding via het bestaande Nederlandse netwerk tot stand gebracht. Daartoe is, samen met netwerkpartner Ericsson, het eerste 5G-basisstation in de lucht gebracht. Dit station gebruikt een lokale testlicentie in de 3,5 GHz band.

Met het 'on air' gaan van dit 5G-basisstation in Maastricht zet Vodafone een belangrijke stap in zijn 5G-netwerk van de toekomst. Eerder werden al proeven gedaan met 5G-frequenties, veelal in besloten testomgevingen op laboratoriumschaal. "Dit basisstation in Maastricht staat buiten, werkt 'live' in het Nederlandse operationele netwerk en maakt gebruik van de 3,5 GHz testfrequentie. Met een 5G-toestel in de buurt van dit basisstation, kunnen we nu daadwerkelijk data over een 5G-verbinding in het netwerk versturen", aldus Matthias Sauder, directeur mobiel netwerk bij VodafoneZiggo. Deze 5G-site is mede tot stand gekomen met hulp van netwerkpartner Ericsson.

Blauwdruk voor Eindhoven
Doel van het 5G-basisstation in Maastricht is om in het echte bestaande netwerk, ervaring op te doen met nieuwe 5G-technologie en diensten die met 5G mogelijk worden. "We werken nu met beperkt testspectrum en vermogen", verklaart Matthias: "Het gaat nog even niet om het behalen van maximale snelheden, maar om deze technologie werkend in ons bestaande netwerk toe te passen." In de komende periode volgen nadere praktijktesten om alles rond dit basisstation te finetunen. Maastricht vormt zo een referentiesite en een 'blauwdruk' voor Eindhoven. VodafoneZiggo kondigde al eerder aan om 5G-pilots in de tweede helft van 2019 uit te breiden naar Eindhoven met gebruik van een 3,5GHz-testfrequentie.

Lees meer over het netwerk van de toekomst

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.