Agrisector krijgt Europees netwerk voor toepassing roboticatechnieken

agROBOfood, gefinancierd door het Horizon 2020-kaderprogramma van de EU, is gestart met het bouwen van een Europese ecosysteem voor het effectief toepassen van roboticatechnieken binnen de Europese agrifoodsector. agROBOfood zal het digitale transformatieproces versnellen en heeft tot doel de efficiëntie en concurrentiepositie van de Europese agrifoodsector te verbeteren.

Boeren staan vanwege de toenemende vraag naar meer en beter voedsel met gebruik van minder middelen, een lagere ecologische voetafdruk en de veranderende eisen van de consument voor een enorme uitdaging. agROBOfood streeft naar een optimale terugkeer van EU-investeringen in agrifoodrobotica, waarbij Europa het voortouw neemt in de productie van duurzaam, veilig en adequaat voedsel.

Innovatie-experimenten
De kern van het project bestaat uit innovatie-experimenten die worden georganiseerd en gecontroleerd door de Digital Innovation Hubs. De eerste experimenten worden uitgevoerd in 7 ‘Regionale Clusters’. Hierin worden robotica-innovaties in agrifood aangetoond die dupliceerbaar zijn en Europabreed kunnen worden toegepast.

Voorbeelden
Om mensen te beschermen tegen een werkomgeving met temperaturen onder nul wordt in het kader van het agROBOfood-project een demonstratierobot gebouwd: een ‘gemengde palletiser’ die in een vriescel kan worden ingezet. Een andere demorobot laat zien hoe fruit geautomatiseerd, op tijd en met minder mankracht kan worden geoogst. Dit leidt tot lagere productie- en grondstofkosten en biedt tegelijkertijd een oplossing voor het tekort aan arbeidskrachten. Een derde demonstrator wordt ontwikkeld voor de komkommerteelt, die de rijpheid van komkommers kan beoordelen en in een broeikas vruchten kan plukken & verwerken. Ook laten we een drone zien die wijngaarden kan controleren. Er zullen nog veel meer voorbeelden worden getoond, zowel door het consortium en door bedrijven die in de Open Calls financiering kunnen aanvragen. Deze innovatie-experimenten worden ondersteund door de Digital Innovation Hubs en aangesloten experts.

Digital Innovation Hubs
Met de oprichting van een duurzaam netwerk van Digital Innovation Hubs vormt agROBOfood de schakel tussen de robotica en de landbouw, tussen R&D en het bedrijfsleven. Als gevolg hiervan wordt het huidige ecosysteem geconsolideerd, uitgebreid en versterkt. Digital Innovation Hubs ondersteunen bedrijven bij digitalisering door technische, menselijke en financiële aspecten met elkaar te verbinden.
agROBOfood gaat nauw samenwerken met de bredere Europese roboticagemeenschap en heeft als doel de synergie met soortgelijke robotica-initiatieven te waarborgen. Dit zal leiden tot een maximale terugkeer van Europese investeringen, waaronder privaat kapitaal, in de digitale transformatie van de agrifoodsector.

Partners
Het agROBOfood-netwerk bestaat al uit 49 digitale innovatiehubs (Digital Innovation Hubs) en 12 competentiecentra en zal tijdens het project verder worden uitgebreid. Het projectconsortium dat deze groei aanwakkert bestaat uit 3 partners, onder leiding van Wageningen University & Research.
Open Calls
Een sectoradviesraad (Industrial Advisory Board) zorgt voor de nodige strategische richtlijnen en stelt prioriteiten in de selectie van oplossingen die voor financiering in aanmerking komen. Via Open Calls worden verdere innovatie-experimenten en uitdagingen binnen de sector aangetrokken. Ten behoeve van het MKB is 8 miljoen euro beschikbaar gesteld.
Middels een inclusieve structuur en ambitieuze doelstellingen streeft agROBOfood ernaar het gehele Europese ecosysteem samen te brengen. agROBOfood biedt de nodige aanknopingspunten voor de effectieve goedkeuring van roboticatechnieken binnen de Europese agrifood-sector. Groei met ons mee! www.wur.eu/agrobofood
Dit project wordt gefinancierd door het Horizon 2020-kaderprogramma van de EU voor onderzoek en innovatie en valt onder subsidieovereenkomst nr. 825395.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.