Nederland bundelt krachten rond Artificial Intelligence

Om te zorgen dat Nederland bijblijft in de race rond Kunstmatige Intelligentie (AI), wordt in oktober de Nederlandse AI Coalitie opgericht. Het idee voor de vorming van één Nederlandse AI-coalitie komt van de Taskforce AI, die is opgezet door MKB-Nederland, VNO-NCW, TNO, de VSNU en het ministerie van EZK en waar partijen als Seedlink, Philips, IBM, Ahold Delhaize en Topteam Dutch Digital Delta in participeren.

‘Juist Nederland kan een unieke en mensgerichte aanpak ontwikkelen als we daar gezamenlijk de schouders onder zetten. Daarmee laten we AI werken voor elke Nederlander,’ schrijven de initiatiefnemers in een position paper.
Nederland mist een nationale strategie om bedrijven, talentvolle wetenschappers en onderzoek in de kunstmatige intelligentie (AI) aan te trekken of te behouden. Om bij te blijven met digitale ontwikkelingen moet er volgens de coalitie onder meer een nationaal fonds voor nieuwe bedrijven in de AI-sector komen en moet Nederland zich inzetten om een Europees kenniscentrum voor AI binnen te halen. Dat stelt de Nederlandse AI Coalitie, van onder meer werkgeversorganisatie VNO-NCW, MKB Nederland en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, die donderdag de plannen presenteerde.

In vergelijking met andere Europese landen doet Nederland het volgens VNO-NCW ‘best aardig. Zo hebben wij grote platforms als Booking.com’, verklaart een woordvoerder van de brancheorganisatie in NRC Handelsblad. Veel bedrijven en instanties die zich bezighouden met kunstmatige intelligentie lopen echter tegen dezelfde problemen aan, zoals een tekort aan data-analisten en programmeurs. Ook zou Nederland zich meer moeten concentreren op de toepassing van kunstmatige intelligentie in sectoren waar het van oudsher in voorop loopt, zoals water, landbouw en de zorg.

Daar is volgens de coalitie meer coördinatie, investeringen en samenwerking voor nodig. ‘Landen als Frankrijk, Duitsland en China hebben nationale strategieën gemaakt om te kijken hoe ze het AI-onderzoek en bedrijven binnen de grenzen kunnen houden’, aldus de woordvoerder. ‘Met deze coalitie willen we zorgen dat het niet blijft bij een actieplan, maar iedereen er ook mee aan de gang gaat.’

Europees AI-centrum naar Nederland

Een groeifonds in samenwerking met de investeringsbank Invest-NL moeten start- en scale-ups in de AI-sector helpen om te groeien. Volgens de coalitie is er grofweg zeker 2 miljard euro extra nodig aan private en overheidsinvesteringen de komende jaren. Ook wil de coalitie een van de Europese AI-topcentra, zoals vorig jaar door de Europese Commissie voorgesteld, naar Nederland halen. Een nieuw centrum met meer dan vierhonderd onderzoekers moet het ‘versnipperde AI-onderzoek verbinden’.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.