Gartner: ‘Augmented intelligence levert 2,9 biljoen dollar aan waarde op in 2021’

Augmented intelligence, ook wel augmented AI genoemd, creëert in 2021 zo'n 2,9 biljoen dollar aan waarde voor bedrijven wereldwijd. Ook levert augmented intelligence 6,2 miljard uur aan werknemersproductiviteit op.

Dit blijkt uit cijfers van Gartner. Het onderzoeksbureau definieert augmented intelligence als een mensgericht partnershipmodel waarin mensen en AI samenwerken om cognitieve prestaties te verbeteren. Het gaat hierbij onder meer om leren, besluitvorming en het creëren van nieuwe ervaringen. "Augmented intelligence draait volledig om mensen die voordeel halen uit AI", licht Svetlana Sicular, research vice president bij Gartner, toe. "Naarmate AI-technologie zich ontwikkelt, leveren de gecombineerde mogelijkheden van mensen en AI die mogelijk zijn dankzij augmented intelligence de grootste voordelen op voor bedrijven."

'Augmented intelligence draait om mensen die voordeel halen uit AI'

Besluitvorming ondersteunen
Veel waarde die AI voor bedrijven oplevert komt voort uit de mogelijkheid besluitvorming te ondersteunen of aan te vullen. Deze toepassing levert tegelijkertijd de minste obstakels op. Het ondersteunen of aanvullen van besluitvorming is in 2030 naar verwachting goed 44% van de totale waarde die AI voor bedrijven oplevert. Indien deze voorspelling uitkomt, heeft augmented intelligence in dat jaar alle andere AI-initiatieven wat betreft waarde ingehaald.

Klantervaring is de belangrijkste bron van waarde die AI voor bedrijven op dit moment oplevert. Augmented intelligence dringt het aantal fouten terug, terwijl het tegelijkertijd voor klanten extra gemak oplevert en personalisatie op schaal mogelijk maakt. De technologie maakt hiermee mogelijkheden die voorheen slechts voor een select aantal bedrijven beschikbaar waren algemeen toegankelijk. "Het doel is efficiënter te werk te gaan met automatisering, en dit tegelijkertijd aan te vullen met een menselijke touch en gezond verstand om de risico's van geautomatiseerde besluitvorming terug te dringen", aldus Sicular.

Winnen met AI
Gartner wijst echter ook op het doel van AI. "Het enthousiasme over AI-tools, -services en -algoritmes mist een cruciaal punt: het doel van AI zou moeten zijn om mensen beter, slimmer en gelukkiger te maken, en niet om een 'wereld vol machines' te creëren", stelt Sicular. "Augmented intelligence is een ontwerpaanpak om te winnen met AI, en het ondersteunt machines en mensen optimaal te presteren."

Meer informatie is te vinden in het rapport 'Leverage Augmented Intelligence to Win With AI', die beschikbaar is voor klanten van Gartner.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.