HPE bouwt supercomputer NASA voor maanlanding

Hewlett Packard Enterprise (HPE) ontwikkelt voor NASA’s Ames Research Center een nieuwe supercomputer. Deze moet modeling en simulaties voor landingsprocessen ondersteunen, onder andere binnen het Artemis-programma. Dit programma heeft als doel om in 2024 mensen op de zuidpoolregio van de maan af te zetten.

De supercomputer is gemaakt om duizenden complexe simulaties sneller uit te voeren met 3,69 petaflops. (Flops staat voor floating point operations per second, zwevende-kommabewerkingen per seconde, een eenheid die de rekenkracht van cpu's aanduidt. 1 petaflops is 1.000.000.000.000.000 drijvende-kommabewerkingen per seconde.)

Speciale faciliteit
De nieuwe supercomputer is geplaatst in de recent geopende modulaire supercomputingfaciliteit van NASA Ames. Deze faciliteit is samen met HPE ontwikkeld en huist geavanceerde HPC-oplossingen zodat er meer efficiëntie is in onder andere elektriciteits- en watergebruik. De nieuwe faciliteit bevindt zich in het Californische Mountain View en combineert de lokale Bay Area-temperatuur met verdampingsmethodes voor koeling van de supercomputer. Hierdoor worden volgens HPE een koeltoren en miljoenen liters water overbodig gemaakt.

Partners
HPE werkt voor de ontwikkeling van de supercomputer samen met Intel, Mellanox en Schneider Electric. Zo zorgen tweede generatie Intel Xeon Scalable processors voor de compute performance. Mellanox InfiniBand brengt schaalbare bandbreedte voor high-performance networking en Schneider Electric SmartShelter Containers zorgen voor de it-infrastructuur.
Aitken beschikt over 1.150 nodes, 46.080 cores en 221 TB aan geheugen. De supercomputer heeft een theoretisch piekvermogen van 3,69 petaflops en een power usage effectiveness (PUE) van 1,03.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.