EZ overlegt met telecomsector: SMS-spoofing groeiend probleem

Het ministerie van Economische Zaken is in gesprek met telecomproviders om te zien of zij een rol kunnen spelen bij de aanpak van phishing via SMS. Oplichters maken in dat soort gevallen vaak gebruik van spoofing, waardoor het lijkt alsof de bank de afzender is van de SMS, zo meldt RTL Nieuws.

Volgens Het ministerie van Economische Zaken is phishing via SMS een groeiend probleem en wil men kijken of  de telecomwet aangepast moet worden . Hoewel de huidige telecomwet sinds drie jaar spoofing verbiedt, blijkt handhaving voor de Autoriteit Consument en Markt (ACM) nu lastig. De toezichthouder kan onder de wet nu wel de voor fraude gebruikte telefoonnummers achterhalen, maar niet de oplichter die een onterechte afzender gebruikt. Daartoe moet de wet worden gewijzigd. Het kan nog even duren voordat de wet wordt aangepast. Eerst wordt onderzocht op welke manier een aanpassing noodzakelijk is.
Om spoofing tegen te gaan, wordt nu gesproken met telecomproviders om concrete maatregelen te nemen. Dat kan bijvoorbeeld doordat een telecomprovider het telefoonnummer waarvan de sms wordt verstuurd controleert. Een woordvoerder van EZ laat RTL Nieuws weten dat de telecomsector zelf een actieve rol wil spelen om dit groeiend probleem op te lossen.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.