5Groningen krijgt vergunning voor testen op 3,5 GHz

Agentschap Telecom heeft Economic Board Groningen een experimenteervergunning verleend voor 5Groningen, de proeftuin voor de vijfde generatie mobiel internet. Hiermee mag in de opslaghal van Wildeman Storage & Logistics in Hoogezand getest worden op de 3.5GHz-band.

De toegekende vergunning biedt nieuwe mogelijkheden voor het testen van innovaties met 5G door het bedrijfsleven in Noord-Nederland. Met de 3.5GHz-frequentie komen ook de hoge bandbreedtes beschikbaar voor toepassingen met grote hoeveelheden data. Hiermee worden bijvoorbeeld realtime beeldverbinding tussen ambulance en ziekenhuisarts en de upload van data door drones sterk verbeterd. De 5G-faciliteiten worden nog dit najaar gerealiseerd in de hal van Wildeman Storage & Logistics.

Tot voor kort was het gebruik van deze frequentie in Noord-Nederland niet toegestaan. Na een intensieve lobby door een aantal Tweede Kamerleden in juni vorig jaar, maakten staatssecretaris Mona Keijzer van EZK en minister Ank Bijleveld van Defensie een uitzondering voor 5Groningen, onder de voorwaarde dat het satellietgrondstation in het Friese Burum geen hinder mocht ondervinden van deze testactiviteiten.

Wildeman Storage & Logistics

Dat opende voor 5Groningen de deur om met hulp van TNO en Agentschap Telecom op zoek te gaan naar een geschikte locatie voor indoor testen. En die werd gevonden bij Wildeman Storage & Logistics in Hoogezand.

"Ik help graag mee om de regio nieuwe kansen te bieden met innovaties op het gebied van 5G”, zegt ondernemer Jos Wildeman in Nieuwsblad van het Noorden. "Ook in mijn eigen bedrijf zie ik hiermee mogelijkheden voor de verdere digitalisering van onze logistieke processen.”

“We zijn nu ruim 3 jaar onderweg en hebben al tientallen pilotprojecten gestart met ondernemers uit de regio. Deze nieuwe testlocatie opent de deur voor een aantal innovaties die we maar beperkt konden testen, vanwege het ontbreken van de hoge snelheden van 5G op de 3.5GHz band”, aldus programmamanager Peter Rake van 5Groningen.

Start met 3,5 GHz

Tot nu toe werken de experimenten met zogenaamde ‘gestapelde’4G frequenties, waarmee snelheden van 10 x 4G mogelijk waren. Via deze nieuwe frequentie zijn snelheden tot 100 x 4G mogelijk en dat opent de deuren voor weer nieuwe pilots, aldus Peter Rake . “Dat was nog niet eenvoudig, omdat gebruik van deze frequentie het werk van de afluisterdiensten van de overheid in Burum kon verstoren. Dankzij lobbywerk van Tweede Kamerleden is er toch een opening gevonden om te mogen experimenteren in Noord-Nederland, als Burum daar geen last van heeft. Het idee is nu om in deze  afgesloten loods, in Hoogezand aan de slag te gaan. Dan kunnen we aantal pilots uitvoeren die nu on hold staan. Zoals het scannen van de voorraad in een magazijn met een drone.”

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.