Gemeente Hilversum aan de slag met Smart City consortium

De gemeente Hilversum gaat actief aan de slag om zich  te ontwikkelen tot Smart City. Het gunt de uitvoering van dit project aan een consortium van zeven partijen: Vodafone Ziggo, ViNotion, Sustainder, Sorama, Esri, Dynniq en Atos.

Het project behelst een vijfjarige samenwerking tussen de gemeente Hilversum en het consortium, waarbij het draait om de inzet van nieuwe technologie en data (grotendeels afkomstig van sensoren) met als doel het leven van inwoners en bezoekers van Hilversum prettiger te maken.

Het hart van het nieuwe en slimme Hilversum zal bestaan uit Smart City Hubs (van Sustainder), een open platform op basis van lichtmasten waarop dienstverleners sensoren kunnen installeren, maar ook om nieuwe diensten te realiseren. De hubs leveren niet alleen een bijdrage aan een slimmere, maar ook gezondere stad.. Er waren in totaal vijftien consortia geïnteresseerd om aan de slag te gaan met het slimme dataplatform dat het leven in Hilversum een stuk makkelijker en beter moet gaan maken. In de overeenkomst moeten onder meer afspraken worden gemaakt over de publieke toegankelijkheid van de verzamelde informatie en over het waarborgen van de privacy van de Hilversummers. Vooral over dit laatste bestaat behoorlijk wat huiver, zowel binnen als buiten het gemeentehuis. Wethouder Wimar Jaeger realiseert zich dat en vertelt tegen de Gooi en Eemlander: „We gaan aan iets beginnen waar van we niet weten waar het eindigt.”

Koppelen van data

Smart City draait om het verzamelen, koppelen en analyseren van informatie. Praktisch voorbeeld: als uit verkeersmetingen blijkt dat het op bepaalde wegen erg druk is kunnen per direct de verkeerslichten worden aangepast om de doorstroming van het verkeer te verbeteren.

De gemeente ziet ook mogelijkheden bij het handhaven van de openbare orde. Microfoons zouden geluidsgolven moeten opvangen en zo opstootjes kunnen registreren. Idee is dat de politie dan al langs kan komen voor het echt uit de hand loopt.

Om de veiligheid op straat te verbeteren, zal de straatverlichting automatisch feller worden na het detecteren van ongebruikelijk geluid. Met het meten van luchtkwaliteit, ook via de straatverlichting, moeten bewoners bovendien inzicht krijgen in de kwaliteit van hun leefomgeving.

Daarnaast wordt een Smart City Lab opgericht, waarin bewoners en ondernemers, jong en oud ideeën opperen en verkennen om zo bij te dragen aan de ontwikkeling van smart city-toepassingen.

Hacker

Een nog op te richten Stadspanel Data met daarin inwoners moet als denktank fungeren, met name voor de ethische aspecten van Smart City. Hier neemt ook een hacker in plaats, die continu de veiligheid van het systeem gaat testen. Na de zomer wordt hier meer over bekend.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.